Eric Kampherbeek

Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen Toneelschrijfprijs 2022!

Over Het waarom beantwoord

In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen om G.G.T. Rustwijk en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

 

Uit het juryrapport
Het waarom beantwoord neemt de lezer mee in de zoektocht naar de mens achter George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een Surinaams kunstenaar wiens oeuvre te weinig bekendheid geniet. In zorgvuldig gebalanceerde woorden brengt Wijdeven een eerbetoon aan zijn vergeten betovergrootvader, met een meesterlijk taalspel tot gevolg.

“De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus.” - jury van de Toneelschrijfprijs 2022

Tijdens de uitreiking werden Wijdeven en De Jong beloond met een oorkonde en het prijzengeld van 10.000 euro. De andere genomineerden ontvingen elk 1.000 euro.

 

Over de jury en inzendingen
De jury van de Toneelschrijfprijs 2022 – bestaande uit recensent Els Van Steenberghe, dramaturg Karim Ameur en schrijver/theatermaker Maxine Palit de Jongh – ontving dit jaar maar liefst 122 inzendingen. Daaruit zijn uiteindelijk vier kanshebbers geselecteerd: ,Rosa. van Koen Boesman, TAL. van het collectief BOG., Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong en Trojan Wars van Peer Wittenbols.

 

Over de Toneelschrijfprijs
De Toneelschrijfprijs 2022 bekroont de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2020 of 2021 in première ging (live of online).

De prijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, Literatuur Vlaanderen en de Taalunie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs.