Alida Dors opent de Nederlandse Dansdagen met de Staat van de Dans

Choreograaf, theatermaker en artistiek directeur van Theater Rotterdam Alida Dors draagt dit jaar de Staat van de Nederlandse Dans (30 september, tijdens de Nederlandse Dansdagen) voor. Eerder deze maand droeg Alida Dors ook de Staat van het Nederlandse Theater voor. Zij is de eerste persoon in de geschiedenis die beide Staten op zich neemt en brengt daarmee de twee kunstdisciplines theater en dans dichter bij elkaar.

 

De Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen is een festival waar je vanaf 30 september t/m 6 oktober kunt genieten van de diversiteit van de Nederlandse dans. Tijdens het festival wordt een reeks aan dansvoorstellingen en het beste van de Nederlandse dans getoond: van 'klassiek' tot 'hiphop' van 'avant garde' tot 'moderne dans'. Deze diverse dansvoorstellingen kun je bijwonen op bijzondere locaties zoals in Maastricht, maar ook online en op tv.                                                                      

De Nederlandse Dansdagen opent ieder jaar met de Staat van de Nederlandse Dans, waarin prominenten uit het culturele veld hun kijk op het Nederlandse dansklimaat delen. De Staat wordt altijd door een actieve vertegenwoordiger uit de Nederlandse danswereld voorgedragen. Onder andere Conny Janssen en Lisa Reinheimer gingen Alida Dors al voor. 

De Staat van de Nederlandse Dans wordt online gepubliceerd op vrijdag 30 september om 11:00u. Aanmelden voor het (gratis) online programma kan hier: Aanmelding De Staat van de Nederlandse Dans

 

Alida Dors bij Theater Rotterdam seizoen 22-23

Vanaf 9 november kun je Primisi zien in grote zalen door heel het land. Primisi is het eerste stuk voor de grote zaal dat Alida Dors sinds haar aantreden als artistiek directeur van Theater Rotterdam presenteert. Primisi analyseert de fysieke herinnering aan liefde die tekortschiet, die moeizaam is, en vraagt hoe we onszelf kunnen toestaan om compassie te voelen, en verbinding. In de geest van de Zwarte feministische denker bell hooks, nodigt Primisi je uit om los te laten. Laat je door commercie bepaalde definities van liefde los, je idee van liefde als machtsspel, je cynisme.                                                             

The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry uit 1959. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt de voorstelling de burden of the black dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden. De door gastmaker Romana Vrede geregisseerde theatervoorstelling, met choreografie van Alida Dors en gecoproduceerd door Well Made Productions, is te zien vanaf 7 maart 2023.