Alida Dors wint de &Awards Persoonsprijs van Code Diversiteit & Inclusie

Cultuur verbindt mensen en verrijkt. Het is daarom belangrijk dat de cultuursector ook de brede diversiteit in onze samenleving representeert. Er is nog een wereld te winnen om tot een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector voor alle makers, producenten, werkenden en publiek te komen.

De Code Diversiteit & Inclusie is opgesteld door de gezamenlijke brancheverenigingen in de culturele en creatieve sector. Zij sloegen de handen ineen om de oude Code Culturele Diversiteit te herschrijven tot een nieuwe, breed inzetbare gedragscode. De Code wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het VSBfonds en de zes rijkscultuurfondsen:

• Fonds Podiumkunsten
• Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
• Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en erfgoed
• Filmfonds voor filmmakers
• Nederlandse Letterenfonds voor schrijvers, vertalers, uitgevers en festivals
• Fonds voor Cultuurparticipatie voor deelname aan cultuurprojecten

 


Van links naar rechts: Karin van Dijk, Cissy Gressmann, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Abigael Sijahailatua, Syb Groeneveld, Chafina Bendahman, Iraida Markus-Meerzorg, Yvo Manuel Vas Dias, Nicole Geertruida, Khalid Amakran, Jean Bijker, Guinevere Ras – Fotograaf: Anna van Kooij


ALIDA DORS SCHUDT THEATERWERELD OP

Van de drie finalisten werd Alida Dors uitgeroepen tot winnaar. Manoushka Zeegelaar Breeveld (actrice, zangeres en schrijfster) en Cissy Gressmann (zangeres, spoken word artist, dichter, presentatrice en workshopcoach) waren ook genomineerd. Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Haar inclusieve aanpak en aanstekelijke drive hebben de theaterwereld opgeschud. De jury roemt in hun rapport haar wijze van samenwerken met de makers die ze naar Rotterdam toehaalt. “Ze is een voorbeeld van een directeur die weet hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe inclusief beleid een succesformule kan zijn”, aldus de jury.

 


Nicole Geertruida die de &Awards namens Alida Dors in ontvangst neemt van jurylid Char Li Chung -Fotograaf: Anna van Kooij


JURYRAPPORT

Artistiek directeur, theatermaker en choreograaf Alida Dors heeft sinds haar aantreden bij Theater Rotterdam een aardbeving veroorzaakt, aldus de jury. Haar inclusieve aanpak en aanstekelijke drive hebben de theaterwereld opgeschud. Alida is de vernieuwer die het Nederlandse theaterlandschap nodig heeft. De jury roemt ook haar wijze van samenwerken met de makers die ze naar Rotterdam toehaalt. Ze is een voorbeeld van een directeur die weet hoe het werkt en hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe een inclusief beleid een succesformule wordt.

 

website: codedi.nl