Alida Dors in de Volkskrant en Trouw

Trouw, een interview door Sander Hiskemuller:

Alida Dors (1977) staat nu tweeënhalf jaar aan het roer van Theater Rotterdam, in het hart van de Maasstad waar zo’n 170 nationaliteiten samenleven. Ze luidt er een cultuuromslag in, waar door vakgenoten met veel interesse naar wordt gekeken. Heilige huisjes zijn niet langer heilig: zo werden de populaire familievoorstellingen van Theater Rotterdam niet geprolongeerd in Dors’ visie op de programmering.

“Ik ben directeur van Theater Rotterdam geworden omdat ik geloof dat er iets mooier en groter is dan wat er in de sector krampachtig in stand wordt gehouden. Het gaat erom dat we de juiste verhouding representeren om een geloofwaardig stadstheater te kunnen zijn.”

Lees hier de rest van het interview.

 

De Volkskrant, een interview door Herien Wensink:

Op 4 maart 2020 kwam de aankondiging dat choreograaf Alida Dors (45) de nieuwe artistiek leider werd van Theater Rotterdam. Na een paar roerige jaren waarin de fusie van drie Rotterdamse podiuminstellingen tot onvrede leidde onder medewerkers en betrokken makers, kon met Dors nu een frisse start worden gemaakt. Haar plan was om eerst met alle honderdtwintig medewerkers te gaan praten, ‘om de temperatuur te meten, en dan voorzichtig richting te gaan geven.’ Ze was vol goede moed. En toen ging tien dagen later de wereld op slot.

‘Dat was bizar: ik begon net en tegelijk leek dit even het einde van de wereld te zijn. Maar ook toen de eerste ergste angst verdween, bleek de theatersector buitengewoon kwetsbaar. Ik heb me vaak afgevraagd waar ik aan was begonnen. Die eerste maanden heb ik me helemaal kapot gezoomd.’

Lees hier de rest van het interview.