BVDS met wereldpremière Fremdkörper op Holland Festival 2021

Dit jaar viert Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) haar 20-jarig bestaan met nieuwe stappen. Na de afgelopen jaren verbonden te zijn geweest aan Theater Rotterdam en Toneelgroep Oostpool, gaat BVDS verder als zelfstandige organisatie. De eerste productie Fremdkörper gaat op 4 juni in première op het Holland Festival, in coproductie met Theater Rotterdam en het Holland Festival.

Een nieuw genre: BVDS opent de grey space
Met de grey space stelt BVDS een nieuw genre voor. Al langere tijd bevindt het werk van BVDS zich op het snijvlak tussen de white cube en de black box en nodigt daarmee uit tot een ervaring die het midden houdt tussen een theater- en museumbezoek. Ook Fremdkörper speelt zich af in de grey space en wordt op het HEM-terrein gepresenteerd als installatie en als voorstelling. 

Fremdkörper, een overgangsritueel 
Slapen is een ongrijpbare bezigheid waarbij realiteit en ratio worden losgelaten. Kunnen we de associatieve beeldenstroom die ‘s nachts in ons onderbewustzijn op gang komt, zien als een bron van wijsheid? Volgens BVDS  zou het wel eens de sleutel kunnen zijn tot de volgende stap in het transformatieproces van de mens en haar plek op deze aarde. Fremdkörper is een overgangsritueel van een oude patriarchale samenleving, waarin we het contact met ons lijf en onze omgeving zijn kwijtgeraakt, naar een mogelijke nieuwe bestaansvorm. In Fremdkörper nodigt het duo de bezoeker uit in een slaapzaal voor een ceremonie die is geïnspireerd op rituele slaaptempels van oud-Griekse geleerden. De verkenningstocht van de bezoeker gaat vooral naar binnen, naar een gedroomde werkelijkheid.  

Fremdkörper is een coproductie van BVDS, Holland Festival en Theater Rotterdam en gaat op vrijdag 4 juni in première op het Holland Festival, locatie het HEM in Zaandam.  Meer informatie over BVDS is te vinden op www.bvds.nl en Instagram.​