© Fred Debrock

A Revue

Opera als toekomstvisioen

Dat de verbeelding van Benjamin Abel Meirhaeghe zich niet aan banden laat leggen, weet iedereen die zijn voorstelling NACHTEN/ Ballet de la Nuit zag. In zijn nieuwe creatie ensceneert de jonge regisseur een retro-futuristisch cabaret. A Revue stelt zich voor hoe aardbewoners over pakweg 2000 jaar het klassieke repertoire terugvinden en uitvoeren.

Op 9 oktober te zien in TR Schouwburg

Regisseur en performer Benjamin Abel Meirhaeghe is een groot liefhebber van opera en ballet, van de grootschaligheid, de traditie en het hedendaagse potentieel ervan. In A Revue organiseren toekomstige bewoners van de aarde een revue avond. Ze spelen muziek en dansen en beroepen zich daarbij zowel op recent als eeuwenoud materiaal. Volgens Meirhaeghe leven we in een tijdperk waarin alles mogelijk is. Zijn verlangen: de rijkdom tonen van al datgene wat met elkaar in verbinding kan gaan.

Hoe klinkt de oude muziek van de toekomst? Wordt ze gespeeld door mensen, robots, misschien zelfs door aliens? Hoe zullen zij de flarden en scherven van het verleden interpreteren? En zijn opera en ballet tegen dan vage herinneringen, of een laatste strohalm in de zoektocht naar verloren emoties? Deze en andere vragen exploreert Meirhaeghe met een hybride cast van zangers, instrumentalisten, producers, dansers, performers en beeldend kunstenaars. Samen gidsen zij het publiek door een nieuwe wereld waar de tijd wordt opgeheven en waar alle genre- en genderschotten sneuvelen. Gravend in de muziekgeschiedenis tasten ze naar de rauwe kracht van de stem en het lichaam. Het theater wordt een teletijdmachine, even nostalgisch als revolutionair.

Benjamin Abel Meirhaeghe

Benjamin Abel Meirhaeghe (1995, Brussel) is vocal performer en theater- en operaregisseur. In zijn werk focust hij zich op hoe opera en ballet weer aansluiting kunnen vinden bij een hedendaags podium landschap. Met zijn ritualistische stijl en symbolen geeft hij het opera en ballet-repertoire, soms ook brokstukken ervan, inhoud en vorm binnen een hedendaagse, relevante dramaturgie. Meirhaeghe confronteert de grote emoties, onlosmakelijk verbonden met deze oude kunstvormen, met radicale scenografie en met opvallende performers. Muzikale perfectie en virtuositeit worden vaak ter discussie gesteld. Naast A Revue werkt Benjamin in 2021 ook aan de nieuwe solo-muziek performance Spectacles.

Team

concept en regie Benjamin Abel Meirhaeghe met Ellen Wils, Maribeth Diggle, Arnout Lems, Hanaka Hayakawa, Dolly Bing Bing, Simon Van Schuylenbergh, Jelle Haen, Bjorn Floreal, Sophia Rodriquez, Oriana Mangala, Adrien De Biasi, Eurudike De Beul, Lionel Couchard dramaturgie Louise van den Eede tekst Louise van den Eede muziekdramaturgie Katherina Lindekens, Lena Meyskens geluidsontwerp Laurens Mariën, Jasper Segers compositie Laurens Mariën, Jasper Segers piano Maya Dhondt scenografie, lichtontwerp Bart van Merode assistentie scenografie Zaza Dupont beeldend kunstenaar Julian Weber, Sietske van Aerde, Daan Couzijn, Benjamin Abel Meirhaeghe kostuum Benjamin Abel Meirhaeghe, Julian Weber, Sietske van Aerde make-up Jelle Haen productie d e t h e a t e r m a k e r coproductie DE SINGEL, Opera Ballet Vlaanderen, LOD muziektheater, Productiehuis Theater Rotterdam, Vooruit met de steun van de Vlaamse Gemeenschap met dank aan CAMPO, les ballets C de la B e.a.