Nederlands Theater Festival breidt uit naar Rotterdam en Heerlen

In 2025 start het Nederlands Theater Festival (NTF), naast festivallocatie Amsterdam, een nieuwe samenwerking met Theater Rotterdam en PLT (Parkstad Limburg Theaters) Heerlen. In beide steden zijn NTF-jurygeselecteerde voorstellingen te zien onder de naam Nederlands Theater Festival Rotterdam en Nederlands Theater Festival Heerlen.

 

Nederlands Theater Festival Heerlen en Nederlands Theater Festival Rotterdam bieden tijdens een feestelijk weekend een verrassende selectie uit de vele genres die ons theaterlandschap rijk is. Toeschouwers krijgen de kans om toonaangevende titels en hoogtepunten van het afgelopen seizoen alsnog te zien. Met deze nieuwe samenwerking – een pilot met de intentie deze jaarlijks te continueren – willen de organisatoren extra impulsen genereren om voorstellingen van bewezen kwaliteit langer door te laten spelen. Makers juichen deze vorm van verduurzaming ook toe: doorgaans blijkt bij een dernière van een veelgeprezen voorstelling dat het bezoekerspotentieel nog lang niet bereikt is.

Tijdens de weekends vinden er eveneens speciale edities van NTF PRO plaats: dé plek van samenkomst voor professionals – van aspirant tot gevestigd – met een focus op relevante thema’s en spannende ontwikkelingen in Heerlen, Rotterdam en de rest van het land. Een derde onderdeel bestaat uit een bijzondere programmering rondom makers en actualiteit ter plaatse.

Nederlands Theater Festival Rotterdam vindt plaats op 25 en 26 januari 2025 in Theater Rotterdam. Nederlands Theater Festival Heerlen vindt plaats op 21 en 22 februari 2025 in PLT Heerlen.

 Alida Dors, artistiek directeur Theater Rotterdam
“Ik ben ontzettend blij met deze Rotterdamse ‘editie’ van het Nederlands Theater Festival. Want het past zo goed bij Theater Rotterdam; een plek waar verschillende waarheden en perspectieven klinken. Een groeiend, divers publiek ontdekt TR als een plek waarin de brede wereld tot uiting komt. Deze samenwerking is daarvan een prachtige verrijking.”

Janine Dijkmeijer, algemeen directeur en hoofdprogrammeur PLT
“De samenwerking van het Nederlands Theater Festival met PLT is een uitgelezen kans om ons publiek en onze makers in Zuid-Limburg en omstreken in contact te brengen met de ontwikkelingen in de Nederlandse theatersector. PLT laat zich graag verrassen door de mooiste geselecteerde voorstellingen, maar we hebben ook iets bij te dragen vanuit een regionale context. Of, liever gezegd, vanuit een ander centrum, grenzend aan België en Duitsland. We zijn verheugd over deze samenwerking en kijken uit naar twee inhoudelijke dagen in een feestelijke setting.”

Tobias Kokkelmans, directeur Nederlands Theater Festival:
“Het Nederlandse theaterlandschap is zo veel rijker dan we doorgaans denken. Heerlen en Rotterdam zijn bij uitstek steden met een sterk kloppend theaterhart waar allerlei spannende ontwikkelingen plaatsvinden. Bezoekers en makers ter plekke weten dat natuurlijk al lang. Daarom zijn we extra trots dat we, in deze mooie samenwerking met PLT en TR, daar nu ook de rest van het land deelgenoot van mogen maken.”

Het Nederlands Theater Festival (NTF) Amsterdam (5-15 september 2024), Rotterdam (25-26 januari 2025), Heerlen (21-22 februari 2025) | toont de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gekozen door diverse vooraanstaande jury’s, voor een groot en divers publiek. Daarnaast organiseert het NTF PRO: inmiddels dé conferentie voor theaterprofessionals van allerlei generaties en regio’s. Aanwezig op podia dwars door Nederland, staat NTF voor toegankelijkheid en vervolgkansen voor spraakmakende producties richting een groot publiek, mondigheid van toeschouwers en ontwikkelingen in het veld.