Wereldvluchtelingendag 2020

Theater Rotterdam / Pauluskerk

Elk jaar op Wereldvluchtelingendag komen Theater Rotterdam en de Pauluskerk met een uitgebreid, theatraal programma rondom de vluchtelingenproblematiek. Dit jaar vanwege Corona voor een groot deel online: drie podcasts belichten de moeilijke, kwetsbare positie van mensen op de vlucht. Ook gaan we op Wereldvluchtelingendag ont-hamsteren: op zaterdag 20 juni kunt u een noodpakket inleveren bij de Pauluskerk voor een vluchteling zonder geld of rechten. Doneren kan ook tr.nl/doneernoodpakket

Podcast: Catch 22. Wat als blijven niet mag en vertrekken niet kan?

“Soms zit ik op de bank en kan ik niet meer ademen,” zegt Anna in ‘Catch 22’: een podcast die door de Pauluskerk en Theater Rotterdam speciaal voor Wereldvluchtelingendag is gemaakt. Samen met haar broer Daniël en haar moeder ontvluchtte Anna tien jaar geleden haar geboorteland, Armenië. Sinds vijf jaar zijn ze zonder geldige papieren in Nederland.

Anna en Daniël gaan met filosoof Liesbeth Levy in gesprek over wat dit ongedocumenteerde leven voor hen betekent. En met Richard Staring, hoogleraar empirische criminologie, Erasmus School of Law, die vertelt welk beleid er volgens hem voor zorgt dat mensen in deze uiterst kwetsbare positie belanden.

De podcast begint met een gedicht van Mustafa Alsaeed, student social work, Hogeschool Rotterdam.

Luister alert: voor mensen in een vergelijkbare situatie - en mensen die in hun omgeving met zelfdoding te maken hebben gehad - kan de podcast bestaande trauma’s triggeren.  

Podcast: dagboekverhalen Mokhallad Rasem

Speciaal voor Wereldvluchtelingendag 2020 maakt theatermaker Mokhallad Rasem van Het Toneelhuis voor Theater Rotterdam een podcast met fragmenten uit zijn voorstelling Dagboek van een leeg bed.
Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, of indrukken die zijn verbeelding binnen tuimelen vanuit de wereld rondom hem. Tijdens de oorlogen in Irak, maar ook later tijdens zijn doortocht via Duitsland naar België als asielzoeker en later als theatermaker. Een verhaal dat uitnodigt tot een reflectie over het leven en hoe wij daar naar kijken. 

Mokhallad Rasem: “Ieder van ons heeft een dagboek in zijn hoofd: feiten en gebeurtenissen die ons tekenen, details die we ons herinneren, geuren, kleuren, angsten en andere gevoelens. Ik vertrek vanuit mijn eigen levensverhaal dat ik ophang aan bepaalde feiten sinds mijn geboorte in 1981 in Bagdad op het moment dat elders in de stad het alarm afgaat. Mijn verhaal is niet per se boeiender dan dat van andere mensen, maar het kan misschien toegang geven tot gedachten en gevoelens die universeel herkenbaar zijn. Ik heb me vaak als een vis gevoeld die aanspoelt op het strand en spartelt tot het tij weer binnenkomt… Verwacht geen documentair verhaal, verwacht geen commentaar op politieke situaties, maar een reis door de metaforen van de Arabische taal die mijn moedertaal is.”

Podcast: Vluchtverhalen in spoken word, door studenten Hogeschool Rotterdam.

Studenten social work van de Hogeschool Rotterdam hebben zich verdiept in vluchtverhalen van mensen uit verschillende delen van de wereld. Wat was de aanleiding om te vluchten en welke route hebben mensen afgelegd? Kunnen zij aansluiting vinden in Nederland? Steff Geelen (programmacoördinator bij de Pauluskerk, schrijver en spoken word artiest) begeleidde de studenten bij het schrijven van columns en spoken word. 

Ont-hamster mee: maak een noodpakket voor iemand zonder geldige papieren.

Doneren via Tikkie