© Frederique Jansen

TR presenteert eerste editie expo TRaces met Rotterdamse kunstenaars Steef Offerhaus en Nada van Dalen

Over TRaces

Kunst is bij ons niet alleen in de zalen te zien, maar ook daarbuiten, op de trappen, in de hal, op het plein, kunst is hier overal. Als interdisciplinair huis geven we niet alleen ruimte aan podiumkunsten, maar laten we in onze hal verschillende disciplines samenkomen voor ontmoetingen tussen werelden en werken. Tijdens het gratis expoprogramma TRaces nodigen Rotterdamse kunstenaars, van beginnende tot gevestigde, uit ons gebouw als podium te gebruiken voor doorlopende exposities van interdisciplinair werk, die aansluiten bij de stad Rotterdam en haar inwoners. De hal is de exporuimte waar deze uitgenodigde Rotterdamse kunstenaar hun sporen achterlaten! Is Theater Rotterdam open? Dan kun je in deze expo periode altijd binnenlopen.

Over deze editie

In deze allereerste editie van TRaces nodigen we grafisch onterwerp/kunstenaar Steef Offerhaus uit om de hal van Theater Rotterdam een nieuwe twist te geven met zijn kunstwerken. Hij ontwierp samen met Bobby Jacques, Steezy en Mangone (Rotterdamse gabbers) de tracksuits die de dansers droegen in de videoclip van Europapa van Joost Klein.

In de tentoonstelling Destroyer of dreams is ook het werk te zien van modeontwerper Nada van Dalen.

In haar werk probeert ze de imperfecties van het leven te verheffen tot een vorm van schaduwrijke schoonheid. Deze schoonheid vond ze in de gabbercultuur. Nada van Dalen verwees voor het eerst naar de rauwe subcultuur tijdens haar afstudeercollectie Stained (2007) door het gebruik van bomberjacks, het kleurenpalet en door te sleutelen aan het (in de jaren ’90 omstreden) Lonsdale-logo. Wat Nada fascineerde aan de gabbercultuur waren de grote silhouetten, de afwezigheid van een verschil in kleding tussen man en vrouw, en de duistere prints.

Geïnspireerd op de Rotterdamse gabbercultuur ontwierp Nada van Dalen eerder de collectie ‘Poverty for Poverty’ met een grote hardcore-manifestatie op het Schouwburgplein in samenwerking met Roodkapje, met onder andere optredens van Rotterdam Terror Corps.

Haar collectie ‘Immergeradeaussie’ werd o.a. genomineerd voor een fashion award bij het Festival international de mode et de photographie, Hyères (Festival d’Hyères - Villa Noailles).

Opening expositie zondag 16 juni

Zondag 16 juni van 17:00 tot 19:00 uur openen we de expo met champagne en snacks en een interview met de kunstenaars Steef Offerhaus & Nada van Dalen. Daarnaast draait DJ J. Theodore ook wat tunes! Je bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn. De expo zal verder altijd te zien zijn wanneer er een Grote zaal voorstelling speelt bij Theater Rotterdam. De expositie staat t/m zaterdag 22 juni.

Steef Offerhaus
Steef is multidisciplinair ontwerper gevestigd in de havenstad Rotterdam. Zijn werk varieert van muurschilderingen en kledingontwerp tot videoproducties en sculpturen, en wordt geïnspireerd door zijn ruwe omgeving en de authentieke mensen daarin. Alles wat Steef doet, hint naar de countercultures die de basis vormen van zowel zijn creatieve praktijk als zijn persoonlijke leven. Zijn ontwerpen vertellen een verhaal over vrijheid, de strijd voor erkenning en de schoonheid van het ongepolijste.
Nada van Dalen
Nada van Dalen (1983) is een Rotterdamse modeontwerper met een voorliefde voor de rafelrandjes van de maatschappij. In haar werk probeert ze de imperfecties van het leven te verheffen tot een vorm van schaduwrijke schoonheid. Met haar label NADA VAN DALEN zoekt ze continu de grenzen op in ready-to-wear. Het label werkt niet in seizoenen, maar in kleinere en grotere collecties in verschillende thema's. Gedreven en geïnspireerd door anticultuur, gabber, metal, shit-shoppen, Deutsche Neue Welle, psychologie, seriemoordenaars, het leven, kleine tegenslagen en grote tegenslagen.