Boogaerdt/VanderSchoot

"Hard en genadeloos. Soms afstotelijk en ergerlijk. Maar ook grappig, aantrekkelijk en boeiend."

Boogaerdt/VanderSchoot maakt expressieve, fysieke, gewaagde en visuele installaties op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Vanuit de centrale vraag: ‘Als de mens niet het centrale object is, wat is dan menselijkheid?’ zoekt Boogaerdt/VanderSchoot naar de relevantie van het theater in een nieuwe tijd.

Biografie

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-afdeling van de Theaterschool Amsterdam. In 2016 werd Boogaerdt/VanderSchoot onderdeel van het team van kernmakers van Theater Rotterdam, en sindsdien werken ze in beide Rotterdam en Berlijn, waar ze samen met Susanne Kennedy aan de Volksbühne creëren.

Boogaerdt/Vanderschoot creëert expressieve, fysieke, gedurfde en zeer visuele theatrale installaties die draaien om de strijd en uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd in de door media aangedreven wereld van vandaag. Ze zoeken naar de relevantie van theater in de 21e eeuw, en richten zich op de ontwikkeling van nieuwe theatrale vormen en idiomen die ruimte en betekenis geven aan onze posthumaniteit, en aan de flexibele en meervoudige identiteiten die daaruit voortkomen.

Sinds 2016 heeft Boogaerdt/VanderSchoot voor Theater Rotterdam Freddie, Headroom (in samenwerking met Erik Whien) en Botanical Wasteland gemaakt. Botanical Wasteland is het eerste deel van de Future Fossils-serie: een meervormig kunstproject over digitale wezens in een ‘niet-menselijk’ tijdperk. De serie bevraagt wat het betekent om kunst te maken in ‘the non-human era’, een tijdperk waarin de mens niet langer de maat der dingen is. Momenteel is het vervolg, ANTIBODIES, in de maak en zal vanaf oktober te zien zijn in de Nederlandse theaters.

In de pers

"…een fascinerend spektakel, dat zich onttrekt aan de geijkte grimmigheid van dystopische toekomstbeelden."
De Groene Amsterdammer

“Het decor is een kunstwerk op zich”
de Volkskrant

“Een virtuoos uitgevoerd waagstuk”
Theaterkrant

“Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot dwalen steeds verder af van het traditionele theater en zoeken nieuwe wegen."
NRC

Gewonnen prijzen

Sanne Peper
2000
Ton Lutz Prijs

2014
VSCD Mimeprijs

Producties

20/21

ANTIBODIES
In een technologisch gemedieerde seance, zien we een vrouw die zich in een afgesloten capsule beweegt tussen realiteit, fictie, droom en hallucinatie. Aan de hand van haar online data daalt ze af in schemerzones waar ze varianten van zichzelf ontmoet.

19/20

Botanical Wasteland
Neem plaats rond de felgroene proeftuin van Botanical Wasteland. Een futuristische biotoop vol plastic restafval en techno-puin, waarin de mens niet langer centraal staat en vooral de ‘non humans’ een stem krijgen. Waarin alles met elkaar verstrengeld is en grenzen tussen natuur, technologie, lichaam en identiteit zijn opgeheven.

17/18

16/17

Freddie
Een opera-performance in een spiegelpaleis, waarin bezoekers samen met theatermakers Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ondergedompeld raken in het collectief bewustzijn.