Emmanuel Ohene Boafo en Bram Suijker genomineerd voor Theo d'Or

Tijdens de tv-uitzending van Theater Maas op 29 mei zijn de jaarlijkse nominaties van de VSCD Toneelprijzen bekend gemaakt. De Nederlandse Toneeljury heeft Bram Suijker en Emmanuel Ohene Boafo samen genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol.

Dit jaar is de prijs voor het eerst in een nieuwe, genderinclusieve vorm. Ze ontvangen deze nominatie voor hun acteerprestaties in A Case for the Existence of God, geregisseerd door Erik Whien. De VSCD reikt de prijzen uit op 15 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Ook is A Case for the Existence of God door de jury's van het Nederlands Theater Festival en het TheaterFestival Vlaanderen geselecteerd, daarmee behoort de voorstelling tot ‘de meest indrukwekkende’ voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. 

 

Juryrapport Theo d'Or:
"A Case for the Existence of God is een voorstelling zonder opsmuk, waarin de focus helemaal ligt op acteurs Emmanuel Ohene Boafo (die Kevin speelt) en Bram Suijker (Bryan). Ze zitten bijna de hele voorstelling naast elkaar op een grijswitte bank, midden op het toneel. De scènes, waarin we chronologisch door hun ontmoetingen springen, volgen elkaar rustig op. Er ontstaat een voorzichtige, maar intense vriendschap. Hun verschillen zorgen voor misverstanden, maar ondanks de botsingen wenden de mannen zich nooit meer echt van elkaar af.

Bram Suijker speelt een fabrieksarbeider (Bryan) die een stukje grond wil kopen. Hij strijkt neurotisch door zijn haar, beweegt ongemakkelijk, kijkt weg, is rusteloos en wild. Hij blijft geloven dat morgen beter wordt dan vandaag, ondanks de financiële tegenspoed waarin hij zich bevindt.

Zijn hypotheekadviseur Kevin, gespeeld door Emmanuel Ohene Boafo, is een rationele denker, die het gesprek snel op zakelijk vlak brengt als er emoties opkomen, maar die ook bevlogen over muziek kan praten. Wat hen bindt, is de liefde voor hun dochters. Voor het hier en nu. Voor elkaar.

Twee totaal verschillende mensen, maar schrijver Samuel D. Hunter laat hun melodieën in zijn belangwekkende tekst harmonisch klinken. Die contrasterende harmonie komt met een bijzondere intensiteit en inventiviteit tot uitdrukking in het samenspel van Suijker en Ohene Boafo. In hun spel zit zoveel empathie en begrip, dat bijvoorbeeld de neuroses van Bryan en de joviale, aangeleerde houding van Kevin volstrekt vanzelfsprekend en zelfs essentieel zijn. 

De verbinding die daardoor ontstaat tussen deze twee mannen belichaamt de omineuze titel van het stuk, zou het goddelijke zich dan tússen de mensen bevinden? De jury beschouwt deze uitzonderlijke acteerprestatie als één onverbrekelijk geheel en draagt Emmanuel Ohene Boafo en Bram Suijker samen voor."

Juryrapport van het Nederlandse Theater Festival:
"Een ontmoeting tussen twee jonge mannen, die met elkaar in gesprek raken over geld, werk, zichzelf, hun dochters en hun mogelijke vriendschap. De setting is sober, alle aandacht gaat uit naar de rijke en  genuanceerde taal van Samuel D. Hunter, en het tegelijkertijd onnadrukkelijke en intense spel van de twee acteurs.

Kevin (Emmanuel Ohene Boafo) is dienend en directieve, Bryan (Bram Suijker) is onrustiger, en onzeker. En toch vinden deze mannen elkaar, en maken ze elkaar, in hun kwetsbaarheid, steviger. Net als deze voorstelling dat doet met het publiek. A Case for the Existence of God is een intelligente, gevoelige verkenning van de complexiteit en de onwennigheden rond hedendaagse masculiniteit en vaderschap.

Geen regisseur is kernachtiger en effectiever in de benadering van juist dit onderwerp dan Erik Whien. Aan één tl-buis en een parkbank heeft hij, samen met twee rasacteurs, genoeg, om het verstrijken van de tijd en het effect daarvan op ons, mensen, aanschouwelijk en voelbaar te maken: een uiterst intieme en fijnzinnige toneelavond."