© Matthieu Melcot

Enkidu Khaled

"In mijn werk (onder)zoek ik manieren om de fantasieën en waanideeën die we over elkaar hebben, uit te dagen."

2020

2021

Producties

De pers over

"Het resultaat is een weefsel van verhalen waarin tegelijkertijd een onzekere werkelijkheid weerklinkt als het verlangen naar verbinding."

E-tcetera over God 99 - bar by bar, night by night, story by story, onward!

“Op die manier tekenen de twee makers een bijzonder gefrag­men­teerd portret van Bagdad - bewust, want een stad met zulke geschie­denis kun je niet in stereo­typen vatten. (...) Een bijzonder intrige­rende vormoe­fe­ning, die al uw aandacht verdient.” -

De Morgen over Bagdad

"Al eeuwenlang verwerken we trauma’s door het vertellen van verhalen. Endiku Khaled weet dat gegeven te vangen in een verrassend functioneel en interactief concept. Intussen leidt Working Method ook nog een ander leven, als daadwerkelijke theaterworkshop voor kinderen."

Theaterkrant over Working Method

Biografie

Enkidu Khaled (Bagdad, 1985) verliet Irak vanwege de dreigende oorlog in 2008 en woont momenteel in Brussel. In 2016 won hij met zijn solovoorstelling Working Method de Big in Belgium Award en deze werd ook gepresenteerd op het Edinburgh Festival. In 2017 rondde hij ziijn masteropleiding af in Amsterdam en een jaar later werd zijn documentaire theatervoorstelling Bagdad bekroond met de Best Acting Performance op het MESS International Theater Festival Sarajevo 2018.

Sinds zijn komst naar België regisseerde Enkidu al verschillende voorstellingen zoals Gecrashed (2009-2010), Kidnap (2011-2012) en Dreams of environment (2012-2013). Hij was altijd geïnteresseerd in hoe een menselijk wezen door zijn context wordt gevormd, en hoe het zich tot zijn verleden, heden en mogelijke toekomsten verhoudt. Met zijn werk onderzoekt hij hoe elementen als maatschappij, opvoeding, godsdienst, politiek, cultuur en transformatie de aard en het gedrag van mensen beïnvloeden. Hij wist de lijn tussen het gebied van het theater en dat van de performance uit, om tot nieuwe definities van theater te komen.

In 2020 start Enkidu tijdens Welcome To Our Guesthouse 2020 zijn vooronderzoek voor Bar by bar, Night by night, Story by story, Onward! onder de werktitel The Interview (God99). De voorstelling vertrekt vanuit Allah 99, de debuutroman van Hassan Blasim, waarin een schrijver de wereld rond reist om 99 mensen uit het Midden-Oosten te interviewen. Aan het woord komen onder andere een dj die vroeger als dokter werkte in een Syrisch ziekenhuis tijdens de bezetting door ISIS, een jonge vrouw die op zoek is naar haar geliefde die vertrokken is als verzetsstrijder en een Irakese taxichauffeur die niet stopt met huilen en verhalen van ziektes verzamelt. In elk verhaal schuilt het surreële in het reële, de banaliteit in de tragiek. Wat is schijn, wat is echt? Het is precies die grens die Enkidu onderzoekt in deze Sheherazade-achtige verhalen marathon. De voorstelling gaat in première in Kaaitheater op 7 en 8 juli 2021 en gaat op tournee in seizoen 2021-2022.

© Johan Pijpops

Enkidu Khaled studeerde theater aan het Institute of Fine Arts in Bagdad en was vervolgens actief in de filmindustrie. Hij werkte aan diverse films en documantaires, zoals Dreams van Mohamed Al-Daradji. Sinds 2008 leeft en werkt hij in België als theatermaker en performer en recentlijk studeerde hij af aan DasArts van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2020 was hij onderdeel van Welcome To Our Guesthouse en momenteel werkt hij verder aan zijn voorstelling Bar by bar, Night by night, Story by story, Onward!