Studio Danish Blue

Een crisis van tijd

Voordat alles stilviel, werkte Studio Danish Blue aan nieuwe projecten. Constant denkend in de toekomst. Tijdens de Still-in-motion week namen Jordy Vogelzang en Babette Engels de ruimte om dit toekomstdenken los te laten, bij te leren en zich te verdiepen in de grote kunstenaars en schrijvers. Terwijl de verstikkende wereld zich aan hen opdrong met onder meer coronanieuws, demonstraties en #MeToo-affaires, zat het theatermakersduo tijdens hun onderzoeksweek in een kraakpand in Amersfoort van waaruit ze vrij en intuïtief konden werken. Ze onderzochten hoe onze verhouding met tijd plotseling kan veranderen, voorafgaand aan hun onderzoeksweek gingen we kort met het duo in gesprek. Bekijk onder het interview de reeks beelden, quotes, korte film en dialoog die voortkwamen uit het onderzoek.

In gesprek

De laatste onderzoeksweek is voor Studio Danish Blue. Babette Engels en Jordy Vogelzang, jullie hebben als gezelschap al vele producties gemaakt. Hebben jullie een eigen formule?
We schrijven, maken en spelen alles samen. Als duo schrijven blijkt dé manier om de onberekenbaarheid van het menselijk gedrag, ons eeuwig studieobject, te vangen. Daarbij lopen onzeonderzoeksperiodes vaak uit de hand. Zoals een pyromaan een onweerstaanbare drang heeft om brand te stichten, hebben wij de onweerstaanbare drang om te voelen dat we leven. En dat kan alleen in situaties waarin dat leven op het spel staat. We zoeken grenzen op om tot een dieper weten te komen, waarbij het instinct het overneemt. Zo gingen we onlangs op ‘gekte-retraite’ waarbij we twaalf dagen lang zwijgend in hetzelfde huis zaten, om de stem in ons hoofd te kunnen horen.

Studio Danish Blue is dus niet vies van het experiment! Wat gaan jullie doen tijdens de Still-in-motionweek?
Tijdens deze pandemie ervaren we een tijdcrisis. Het voelt alsof elke dag hetzelfde aan ons voorbij trekt. Toch is het een paradox, want de tijd loopt even snel als altijd. Alleen zijn er minder gebeurtenissen. Geïnspireerd door onder andere Kafka vragen we ons af: ‘Wat als je wakker wordt, het ineens maanden later is, en je geen idee hebt wat er in de tussentijd is gebeurd en hoe nu verder?’. We willen de verloren tijd onderzoeken en de identiteitscrisis die daarmee samenhangt. 

Hoe pakken jullie dat aan?
De laatste maanden werkten we aan het uitstippelen van nieuwe projecten. Constant denkend in de toekomst. Leuk, maar hierin schuilt het gevaar dat we onze ‘artistieke conditie’ kwijtraken. Tijdens de Still-in-motion week gooien we alles van ons af. We willen bijleren en ons verdiepen in de grote kunstenaars en schrijvers, om met een frisse blik ons eigen artistieke brein weer aan te zetten.

Beelden uit het kraakpand

Fragmenten uit een dialoog

Helios
In het kraakpand maakten Babette en Jordy met een iPhone, een cello en enkele rekwisieten de korte film Helios. De film zullen we op een later moment met jullie delen, hierbij alvast een still uit de spannende en vervreemdende zwart-wit film.

What's next?

In september komt Studio Danish Blue op het Amsterdam Fringe Festival uit met Folie à deux, een coproductie van Productiehuis TR. Ga voor meer informatie over deze performance en speeldata naar de website van Amsterdam Fringe Festval. Kort na het Amsterdam Fringe Festival gaat het duo in oktober bij Frascati in première met de nieuwe voorstelling Project T. / Voor de Ramp. Project T. is een reeks kunstwerken waarin Studio Danish Blue zich verhoudt tot het antropoceen. Het eerste deel (Voor de Ramp) is ook een coproductie van Prodcutiehuis TR en is te zien bij Theater Rotterdam in november 2020.

Volg Studio Danish Blue op Instagram