‘Ik laat scholieren groeien’

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Khalid Amakran

Milou Adjanga
Theaterdocent / Host / Presentator

“Als theaterdocent voor de afdeling educatie zet ik theater in als middel om scholieren te laten groeien. Anders dan zoveel andere dingen die je moet leren in het leven, gaat theater uit van jezelf. Theater leert je dat je mag zijn wie je bent, zonder dat daar een oordeel aan verbonden is. We ervaren in het dagelijks leven al zoveel oordelen. Zonde, want een oordeel maakt mooie dingen kapot.

Leerlingen die bij mij komen, leren wat theater is, wat ze kunnen verwachten als ze het theater bezoeken maar ze leren ook vooral hoe het is om zelf op dat podium te staan.

Natuurlijk hoop ik dat ze daardoor later naar het theater blijven komen maar ze zijn nog jong, dus ik dwing ze tot niets. Van mij mogen leerlingen zelfs zeggen dat ze theater niet leuk vinden, als ze het maar goed kunnen onderbouwen. Zij zijn het uitgangspunt, daar gaat het om.”

Terug naar overzicht