‘Inspireren en geïnspireerd worden’

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Khalid Amakran

Guy Coolen
Artistiek directeur O. (voorheen Operadagen Rotterdam)

“Mensen raken, dat is wat ik doe als artistiek directeur van O. Opera emotioneert. Door tijdens O. makers te programmeren die weten te raken, inspireer ik mensen. Maar ondertussen laat ik me net zo goed inspireren door Theater Rotterdam. Ik zit sterk op een lijn met de programmeurs van het theater. Ze zijn grensverleggend en drempelverlagend, zonder de drempel te verlagen. Door de juiste makers te programmeren, trekken ze het gemixte publiek waar zoveel theaters naar op zoek zijn. Daarvoor hoef je de drempel niet te verlagen, je moet weten wie je programmeert. Mensen willen namelijk nog altijd uitgedaagd worden als ze naar het theater gaan.

Op die manier bouwt ook O. sinds 2005 aan een steeds groter publiek en groeien we uit tot een van de grootste festivals op dit gebied in Europa. Dat is mogelijk door onze unieke kracht: Theater Rotterdam, Luxor Theater en De Doelen dragen het festival als founding partners.

Het festival waaiert uit over de stad, om ’s avonds weer bijeen te komen in Theater Rotterdam waar het publiek samen met de makers een drankje drinkt. Dat is het ultieme gevoel van thuiskomen dat ik zelf ook altijd ervaar bij Theater Rotterdam.”

Terug naar overzicht