Ik schakel een paar versnellingen hoger

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Zahra Reijs

Mathieu Charles

Theatermaker, spoken word performer, deelnemer Welcome to our guesthouse

Ik schakel een paar versnellingen hoger

“Als jonge maker kreeg ik de kans om binnen het project Welcome to our Guesthouse drie weken te resideren bij productiehuis Rotterdam. In die weken werkte ik aan een creatie om te laten zien tijdens het Welcome to our Guesthouse festival. Volgens het concept hoeft je creatie niet af te zijn, maar ik ben iemand die dat wel wil, dus zorgden die drie weken voor aangename druk. Daardoor schakelde ik een paar versnellingen hoger en had ik na drie weken een product dat al een heel goede indruk gaf van het uiteindelijke eindproduct, de voorstelling AKOMFRAHDIO.

Bij aanvang had ik misschien een moment waarop ik me letterlijk afvroeg ‘wat doe ik hier?’, maar het Productiehuis gooit je gelukkig niet in het luchtledige. Er is voeling met wat een artiest nodig heeft om rustig te kunnen werken aan een creatie. Met theatermaker Quinsy Gario werkte ik mijn concept uit en regelmatig werd me hulp aangeboden als een geoliede machine.

Daardoor kon ik doen wat ik als performer moest doen: een voorstelling creëren die, gezien de pandemie waarin we leven, representatief is voor wat velen voelen. Ik probeer het historische moment van een pandemie te vatten, terwijl we het met z’n allen ook nog niet ten volle vatten dat we erin zitten.”

Terug naar overzicht