Funzig

Funs Janssen (1993) is illustrator en was de stadstekenaar van Rotterdam in 2021.

Van wie is de stad?

Deze vraag keert in verschillende gedaanten terug in het werk van Funs Janssen, alias Funzig. Waar zijn afstudeerwerk vooral ging over de stedelijke openbare ruimte, richt hij zich met zijn recente werk op het thema gentrificatie.

Geïnspireerd door de Neo noir cinematografische stijl probeert Funzig in zijn werk de grootstedelijkheid van Rotterdam te vangen. Zijn afbeeldingen spelen zich vooral af in de nacht waardoor de stad en wat zich erin afspeelt letterlijk uitgelicht wordt door lantarenpalen, koplampen en anderen lichtbronnen waardoor je haar beter ziet.

Rotterdam is een stad die de laatste jaren steeds sneller verandert waarbij langzaam veel delen van Rotterdam vervagen en verdwijnen. Funs vindt het belangrijk om hierbij stil te staan en is met zijn werk bezig om de Rotterdam te archiveren zodat zij en haar inwoners niet vergeten zal worden.

 

Stadstekenaar 2021

Al voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw legden tekenaars de veranderingen in de stad vast. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie van stadstekenaars in ere hersteld. En in samenwerking met de Kunsthal worden de tekeningen getoond die dan daarna in de collectie van het Stadsarchief worden opgenomen. Funs 'Funzig' Janssen was in 2021 één van de stadstekenaars van Rotterdam. 

 

Lees verder

URLAND doet

Laat het maar aan de populaire Rotterdamse theatergroep URLAND over om de boel hélemaal anders aan te pakken. In de reeks 'Urland Doet' zet het de wetten van theaterland draai op z'n kop. Drie keer pe…

TRippspace

Met de deerde editie van TR i.p.p. [space] kregen makers Mathieu Wijdeven en Cheroney Pelupessy een speciale stipendia om naar twee verschillende werelddelen af te reizen om onderzoek te doen naar hun…