How To Wait Together

 

Merel Smitt is een kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze realiseert haar kunstprojecten als interventies in de publieke ruimte waarbij ze ons dagelijkse denken bevraagd en ontregelt. Haar projecten kunnen worden gezien als methodologieën om manieren van protest en sociale bewegingen te heroverwegen, om publieke ruimtes op te eisen en om platforms te bouwen waar samenkomst en uitwisseling van verschillende perspectieven mogelijk is. In 2021 vond twee keer de Rotterdamse editie van How To Start a Movement, plaats in samenwerking met Productiehuis Theater Rotterdam. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe stadsproject How To Wait Together.

How To Wait Together is een kunstproject dat bestaat uit 8 tot 10 performatieve stukken in de vorm van interventies, installaties, samenkomsten, gesprekken, workshops, tools, maps en games rondom het thema “wachten”. Als bezoeker verken je via verschillende routes de stad Rotterdam, bezoek je plekken waar gewacht wordt, kom je in aanmerking met verschillende wacht verhalen en verken je jouw eigen wachtervaring.

Wat is wachten?
Wanneer we wachten worden we geconfronteerd met het feit dat we niet weten wat er komen gaat. We hebben meestal geen controle over waarop we wachten of hoe lang dit duurt. Wachten gebeurt in verschillende vormen, op verschillende plekken en in verschillende contexten. We wachten bewust of onbewust, collectief of geïsoleerd, langdurig of kort en de een kan het zich beter veroorloven dan de ander. We wachten op huisvesting, liefde, medische resultaten, een baan, zwangerschap, asiel, de post, een ander leven, bureaucratie, de trein, een sms bericht, geld, klimaatverandering of op de was. Sommige van deze situaties zijn essentiëler dan andere en vooral wanneer we moeten wachten op de meer essentiële dingen, kan dit een impact hebben op ons leven en wat onze mogelijkheden zijn.

Waar wacht jij op?
In de komende periode verzamelt Merel wacht verhalen van anderen d.m.v. het digitale platform “What Are You Waiting For?”. Dit platform is speciaal ontwikkelt om verschillende wachtervaringen te verzamelen en in kaart te brengen. Op dit platform benadrukken we de gedeelde ervaring van het wachten. Het is een plek om te delen, te luisteren en op te komen voor jouw wachtstand zonder het gevoel te hebben dat je de enige bent of dat het jouw schuld is. Samen met anderen creëren we een archief vol wacht verhalen om onze momenten van wachten, en hoe deze ons dagelijks leven beïnvloeden, uit te spreken.

Op zoek naar wachtverhalen van Rotterdammers
Speciaal voor Rotterdammers organiseren we drie digitale bijeenkomsten waarin we samenkomen om uit te wisselen waar we zoal op wachten en hoe we het wachten ervaren. Tijdens deze digitale bijeenkomsten krijg je direct toegang tot het digitale platform “What Are You Waiting For?" en openen we een collectief gesprek over wachten.

Door onze wachtverhalen met elkaar uit te wisselen creëren we bewustwording over de verschillende wacht situaties van anderen, wie of wat ons laat wachten en wat we doen om onze wachttijd te overbruggen of te overleven.

Praktische informatie

De bijeenkomsten vinden plaats via Zoom en op de volgende momenten:

Vrijdag 29 april om 11.00 uur
Vrijdag 29 april om 19.30 uur
Dinsdag 3 mei om 19.30 uur

Nieuwsgierig hoe je mee kan doen? Bekijk hier het inschrijfformulier