'Ik maak waar, wat niet waar was'

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Zahra Reijs

Raoul de Jong
Schrijver, theatermaker ‘In Suriname’

“Het klinkt nogal groots, maar wat ik eigenlijk altijd probeer, is de wereld verbeteren. Want waarom zou je dingen doen, als de wereld mooier maken niet je doel is?

Theater is er de plek voor. Hier kan ik met mijn verhalen iets waar maken, wat niet waar was, maar wel waar kan zijn. En doordat ik het verhaal tot leven breng in het theater, wordt het ook echt waar. 

Dat gebeurde toen ik voor Theater Rotterdam de leesvoorstelling ‘In Suriname’ maakte. Ik werkte aan een boek over mijn Surinaamse roots. Dat leverde me echter een zoektocht op langs de zwartste bladzijden van de Nederlandse geschiedenis en de mensheid. Maar ik maakte ook kennis met het verhaal van de jaguarman, de stemmen die mensen leidden en de levenskracht die er in de donkerste tijden is. 

Ik wilde daardoor een verhaal schrijven dat veel verder ging dan mijn eigen roots. Ik wist alleen niet in welke vorm, tot alles op z’n plek viel voor ‘In Suriname’: we deden eer aan mensen die te weinig eer hebben gehad. We vertelden een geschiedenis die te weinig is verteld, maar vooral voelden mensen voor één avond - en ik hoop nog langer - dat we niet elkaars vijand zijn, maar dat we samen groot kunnen zijn en de wereld mooier kunnen maken. Daar kan ik een boek over schrijven, maar doordat we in het theater met elkaar het verhaal konden ervaren, eindigde het verhaal ook echt in een explosie van vrolijkheid, levenskracht en verbroedering.”

Terug naar overzicht