Cheroney Pelupessy

Van 20 t/m 24 september is danseres en choreografe Cheroney Pelupessy te gast in onze studio in het kader van haar Still-in-Motion week.

Tijdens deze Still-in-Motion week wil Cheroney zich verder verdiepen in haar bewegingsstijl. In haar stijl, die omschreven kan worden als een combinatie van kracht, flexibiliteit, atletiek, en met invloeden uit breakdance en acrobatiek, wil Cheroney invloeden uit de Balinese cultuur en dans introduceren.

De keuze voor Balinese dans komt voort uit haar grote interesse voor haar eigen cultuur en afkomst, die ze momenteel aan het onderzoeken ben. Dit is een dansvorm die haar, na een live performance, van jongs af aan altijd is bijgebleven. Cheroney wil tijdens de SIM-week graag deze kennis en inspiratie toepassen op haar eigen lijf.

Naast de Balinese dans, muziek en tradities haalt Cheroney ook inspiratie uit haar eigen familie. Tijdens het maakproces betrekt ze dan ook haar familieverhaal aan de hand van fotoalbums.

Cheroney betrekt in haar werk vaker haar herkomst. Hoewel dit onderwerp voor haar als erg persoonlijk en eigen voelt, is het tegelijkertijd een paradoxale ervaring. Tegenover het familiaire gevoel staat namelijk een scheiding. Bovendien heeft ze niet veel kennis over de cultuur meegekregen vanuit huis.

Cheroney: “Een grote uitdaging voor mij is om ten eerste die kennis te verwerven, en ten tweede die om te kunnen zetten in beweging op een manier die authentiek voelt voor mij. Ik voel als het ware dat die kunde in mijn bloed zit en door mijn lijf stroomt, maar het is nu aan mij om te ontdekken hoe dat ook naar buiten kan worden gepresenteerd.”