Mathieu Charles

"Mijn achtergrond ligt in de hiphop en rap: dat is nu meer geëvolueerd naar slam poetry en spoken word, maar theater is altijd de rode draad die daartussen kronkelde."

De Vlaamse theatermaker Mathieu Charles werd met zijn eerste voorstelling Fanon Mixtape geselecteerd voor Het Theaterfestival 2019. Hij belicht in zijn werk thematieken en onderwerpen die actueel zijn en van groot maatschappelijk belang. Dit doet hij vanuit diepgravend onderzoek, met een ontwapenende presence en met bijzondere gevoeligheid voor poëzie. In oktober 2020 presenteerde Mathieu tijdens Welcome To Our Guesthouse de eerste versie van AKOMFRAHDIO, in 2021 maakt hij deze voorstelling af.

Biografie

Mathieu Charles is een relatief nieuwe naam in het theatercircuit. Na jarenlang optreden als spoken word artist en rapper, onderzoekt hij tegenwoordig nieuwe theatrale mengvormen. Mathieu laat zich voor zijn werk inspireren vanuit zijn Creoolse achtergrond, actuele maatschappelijke vraagstukken en afrofuturisme. Ook speelt taal een belangrijke rol in zijn werk. Als constructie van identiteit, als uitsluitingsmechanisme en als verbinding met zijn vader(land).

In zijn voorstelling Fanon Mixtape neemt Mathieu de Martinikaanse filosoof en vrijheidsstrijder Frantz Fanon onder de loep in een collage van teksttheater, rap en spoken word. De voorstelling werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2019 en werd ook uitgeroepen tot Keuze van de Criticus door Theaterkrant. Momenteel werkt Mathieu aan zijn tweede voorstelling AKOMFRAHDIO. Met gebruik van radiogolven zoekt hij contact met het universum en bekritiseert het Westerse idee van lineaire tijdsbeleving. Vorig jaar waren de eerste previews te zien tijdens Welcome To Our Guesthouse 2020 en was de voorstelling te zien bij tv-programma Theater 2020. Bekijk de uitzending hier terug.

Over de invloed van hiphop in zijn werk vertelt Mathieu: “Waar vandaag hiphop vaak onterecht geassocieerd wordt met materialisme, misogynie en drugsgebruik, wijs ik graag op wat onder de radar gebeurt, de empowerende invloed die door middel van breakdance, rap, graffiti en turntablism wereldwijd uitgedragen wordt. Het is dat rebelse karakter en de Do-It-Yourself mentaliteit die onderdeel zijn geworden van mij en mijn maakproces.”

Van 2020 tot 2022 ondersteunen de Brakke Grond, RIGHTABOUTNOW INC., Kunstencentrum Vooruit en Productiehuis Theater Rotterdam Mathieu Charles in het kader van de nieuwe makersregeling van Fonds Podiumkunsten bij het maken van nieuwe producties en het ontwikkelen van zijn artistieke praktijk.

In de pers

“Fanon Mixtape is een briljante voorstelling die op zeldzaam indringende wijze de vervreemding van een telg uit een koloniale samenleving verbeeldt.”

Theaterkrant 

“Ik bezit inmiddels een bepaalde expertise op het gebied van antiracisme, dekolonisatie en intersectionaliteit die me niet via de universiteit of ‘normale’ academische weg is meegegeven, maar die ik uit eigen beweging heb vergaard.”

Interview met Mathieu Charles door de Brakke
Grond

Producties

2023

2021

2020

2019

Fanon Mixtape
Spoken word performance waarbij dichter Mathieu Charles zich laat leiden door Frantz Fanon, een Martinikaanse filosoof en vrijheidsstrijder. Charles werpt een blik op de westerse samenleving, de witgewassen wereld en de gesloten deuren die hij tegenkomt. Het is een verhaal over hoe hij als een kameleon probeert te navigeren in deze wereld.