Dit gaan wij doen

in het nieuwe seizoen

In september opent Theater Rotterdam haar deuren met een alternatieve programmering voor het najaar van 2020. Onder leiding van artistiek leider Alida Dors, ontwikkelen wij samen met onze vaste makers en andere gezelschappen, festivals en makers een uniek programma. Dit bestaat uit voorstellingen in de zalen en theatrale routes in en rondom de gebouwen. In deze zogenaamde Tracks kan elke ruimte, hoek, gang of trap een podium zijn. In de anderhalvemetersamenleving bewandelen wij nieuwe wegen en nemen theatermakers het publiek wekelijks mee op hun eigen spoor. Kaartverkoop start 17 augustus.

Het programma
Theater Rotterdam heeft besloten om de eigen locaties dit najaar op een andere manier in te richten en te gebruiken. Een deel van de programmering van de Kleine Zaal wordt verplaatst naar de gGrote Zaal, zoals de succesvolle voorstellingen Wie heeft mijn vader vermoord van ITA en Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties. Maar er is vooral ook ruimte gemaakt voor een geheel nieuwe invulling en ontmoeting tussen makers en publiek. De vaste makers van Theater Rotterdam en de nieuwe generatie makers van Productiehuis Theater Rotterdam stellen van september tot en met december wekelijks eigen theatrale routes samen onder de naam Tracks. Zij maken nieuw werk en nodigen collega-makers en lokale kunstenaars uit voor een bijdrage. Ook diverse andere theatermakers krijgen de locaties een aantal dagen ter beschikking om het publiek mee te nemen in een eigen Track.

Openingsweek
De feestelijke openingsweek (2 t/m 6 september) bestaat uit een Track geregisseerd door Alida Dors, en met werk van TR makers Boogaerdt/VanderSchoot, Davy Pieters, Urland, Ann Van den Broek en Productiehuis Theater Rotterdam. De vaste TR makers verzorgen later in het najaar ook hun eigen tracks. Sommigen doen dit in de gebouwen, anderen trekken de stad in. Ook festivals, gezelschappen en makers zoals O., Scapino Ballet Rotterdam, Conny Janssen Danst, NNT en Club Guy & Roni, Dalton Jansen en Lloyd Marengo verzorgen dit najaar speciale programma’s. Vanuit internationale samenwerking geven Hooman Sharifi en Florentina Holzinger vorm aan internationale Tracks. De kerstvakantie staat geheel in het teken van familietheater in samenwerking met de Toneelmakerij en Artemis.

Kaartverkoop van de openingsweek en september programmering start 17 augustus.

Beeld: Vera Cornel
Alida Dors, artistiek leider Theater Rotterdam
“Het mooie van deze vorm van programmeren is dat wij onszelf uitdagen om op een andere manier over ons werk en onze relatie met het publiek na te denken. Deze tijd wordt door ons allen op heel verschillende manieren ervaren en vraagt om meerstemmigheid. Theater Rotterdam, met onze collectie van vaste makers, is daarvoor de plek. Samen met het publiek gaan we op pad, en verkennen we de mogelijkheden van ons huis, en van het theater. We werken daarbij samen met andere makers en kunstenaars uit de stad.”

Digital Magazine Theater Rotterdam vanuit huis

Deze maand lanceerde Theater Rotterdam een nieuw digital magazine vol reflectie op de afgelopen periode en een voorzichtige blik op de toekomst. Wat heeft de afgelopen tijd teweeggebracht en wat doet dat met je, als mens, als theatermaker, als programmeur, als docent, als student? Aan het woord zijn artistiek leider Alida Dors, de vaste makers, programmeurs, Productiehuis TR en TR Educatie. TR.nl/vanuithuismagazine