Vincent van Woerkom

Collectief Het Paradijs

"Wij zijn een brok genadeloze, eerlijke energie"

Collectief Het Paradijs is het nieuwste mimecollectief van Nederland dat bestaat uit Sue Ann Bel, Luuk Weers, Vincent van Woerkom, Ivar Schutte, Len Pillen, Jasper Koopmans, Jurriaan de Vos, Hali Neto en Santino Slootweg. Ze vonden elkaar tijdens de Mime Opleiding waar ze in juni 2018 gezamenlijk afstudeerden. Ko van den Bosch regisseerde deze afstudeervoorstelling genaamd Paradijsvertraging. Omdat ze graag samen met elkaar verder wilden, hebben ze Collectief Het Paradijs opgericht. 

Biografie

“Hoewel we in veel verschillen, is er één belangrijke overeenkomst, en dat is de liefde en ruimhartigheid voor elkaar en ons vak. We drijven elkaar tot het uiterste van ons kunnen en zijn zowel competitief als collegiaal. Hierdoor krijgt iedereen de ruimte om een eigen stijl en werkwijze in de voorstelling in te brengen. Dit leidt tot energieke, eclectische voorstellingen die toegankelijk zijn voor een groot publiek en tegelijkertijd uitdagend zijn qua thematiek en abstractie.”

Het spel van Collectief Het Paradijs gaat over wat er nu gebeurt; hedendaagse thematieken door hedendaagse mensen in hedendaagse taal. Het werk kenmerkt zich door een fysieke overgave met een speelsheid in stijl en vorm. Ze zijn beeldenmakers, met het lichaam als basis, die zich altijd verhouden tot de actualiteit.

De voorstellingen van Het Collectief Paradijs volgen een associatieve en intuïtieve dramaturgie waarin niets klopt, maar alles rijmt. Het is in deze fysieke, energieke, associatieve rijm dat ze toegankelijkheid vinden, waarbij ze van toeschouwers met uiteenlopende achtergronden horen dat ze zich herkennen, geraakt zijn en gelachen hebben.

Voor Het Collectief Paradijs is het theater een klein paradijs, althans dat kan het zijn. In hun ogen is het theater een ontmoetingsplek. De plek waar de virtuele wereld er even niet toe doet, waar de verbeeldende en beeldende wereld samenkomen, het oude en nieuwe, de toekomst en verleden, een kleine wereld waarin mensen elkaar ontmoeten.

In de pers

 “Dit zijn de nieuwe generatie theatermakers”

Jan Zoet in Cultuur in Actie!

“De spelers maken er met hun scherpzinnige fysieke spel een zowel hilarisch als hartverscheurend kleinood van.”

Marijn Lems voor Theaterkrant

“Paradijsvertraging werkt als een ijzersterk oerschreeuwritueel.”

Uit het juryrapport van de André Veltkampbeurs 2018

“Verrukkelijke voorstelling. Wervelend schouwspel’’

NRC Handelsblad

"Zeven mannen met ontbloot bovenlijf en een vrouw halen onwaarschijnlijke caperiolen uit in een overvolle bus. Het is grof, hard en stoer, het gaat over verveling, irritatie en over de pornoficatie van de samenleving. Collectief Het Paradijs gaat komend seizoen avondvullend het theater in. Ik kan niet wachten."

Het Parool ★★★★

Producties

2022

2018

Paradijsvertraging
Paradijsvertraging gaat over het falen van onze ideologieën. Vanuit allerlei denkbeelden worden handvatten bedacht om het leven dragelijker te maken. Maar vaak genoeg maken al deze verzinsels het leven helemaal niet makkelijker.