Vantastic Sweets wint Keti Koti Cake Off

Na weken voorbereiding presenteerden afgelopen zaterdag acht Rotterdamse bakkers hun Keti Koti lekkernij in een bomvol Theater Rotterdam. Tijdens de Keti Koti Cake Off deelden thuisbakkers het strijdtoneel met professionele bakkers. Het publiek koos samen met een vakjury de lekkerste en meest bij Keti Koti passende lekkernij. Vantastic Sweets ging met de eer en de gouden taartschep naar huis.

Oranje tompoezen met Koningsdag, baklava tijdens het Suikerfeest, paasbrood met Pasen en oliebollen tussen kerst en oud & nieuw. Bijna alle feestdagen die we in Nederland markeren hebben hun eigen traditionele zoetigheid. Keti Koti heeft dat niet. Theater Rotterdam brengt daar verandering in met de Keti Koti Cake Off.

We hebben namelijk de ambitie dat de lekkernij van Vantastic Sweets vanaf 2023 onlosmakelijk met Keti Koti verbonden zal zijn, verkrijgbaar in Rotterdam én daarbuiten en op het repertoire van bakfanaten door het hele land. Hiermee wil Theater Rotterdam een bijdrage leveren aan het verankeren van Keti Koti in het collectieve geheugen.

Aan de Keti Koti Cake Off deden mee; Bonkies Koek, Albaik Sweets, The Sweet Bar, Aap Noot Brood, Cake+, Cutebizz, Vantastic Sweets en Klubrano’s Bakery. 

De winnaar
Wat voor Vanda Mendes Da Cruz Silva in coronatijd als ontspanningstherapie begon, werd een uit de hand gelopen hobby en is nu serieuze business geworden. Vanda won de cake off met haar "Keti Koti Cake' - een zoetigheid met o.a. cocosmelk, cassave en gecondenseerde melk, in combinatie met passievrucht en mango. 

Vanda: "Ik heb lang nagedacht over welke smaak-combinaties ik wilde toepassen op de Keti Koti Cake, want ik wilde eer doen aan de viering van Keti Koti. Zo heb ik ingrediënten gebruikt die de tot slaaf gemaakten in die tijd daadwerkelijk aten. Ik ben blij dat dit is erkend door de jury en dat ik de winnaar ben!"

Over Keti Koti 
Tijdens Keti Koti wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribisch gebied. 

Alida Dors, artistiek directeur Theater Rotterdam: “Keti Koti is altijd een moment om bij stil te staan. Waar staan we nu, als individu, als groep, als tijdgenoten. Wij de nazaten van de tot slaaf gemaakten, wij de nazaten van hen die door een kapitalistisch systeem gedreven werden. Wij dragen allen elke dag de geschiedenis met ons mee. De één bewuster dan de ander. En daarom Keti Koti. Laten we op 1 juli vieren dat we op papier pas 150 jaar geleden mochten beginnen aan de route die vrijheid en gelijkheid heet, dat is hard werken en er moet nog veel gebeuren.”