‘Met een open mind voorstellingen bekijken’

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Khalid Amakran

Wim Landvreugd
Bezoeker TR, Wijkkijker en acteur Rotterdams Wijktheater

“Door de Wijkkijkers ben ik in het theater gegroeid. De Wijkkijkers is een groep Rotterdammers die een paar keer per jaar voorstellingen bij Theater Rotterdam bezoekt en nabespreekt. Zeker van die nagesprekken leer je veel. Je merkt dat iedereen iets anders ziet, dat andere mensen je op andere details kunnen wijzen of dat je vanuit je achtergrond en opvoeding anders naar een stuk kijkt.

Voor theater geldt hetzelfde als voor eten: niet alles wat goed is, is lekker. Niet alles wat lekker is, is goed. Ik ga dus altijd met een open mind naar een voorstelling en wil niet een mooi stuk zien, maar kijk altijd naar de boodschap die het stuk wil vertellen. Daardoor ben ik heel anders gaan kijken naar theater en zag ik de mooiste voorstellingen. A seat at the table bijvoorbeeld, waarin de acteurs op een gewaagde manier discriminatie aankaartten. Vervolgens lees ik de volgende dag in het nieuws dat er steeds meer meldingen van discriminatie zijn: de voorstellingen zijn dus nog actueel ook.

Dat maakt theater mooi. Net als de kwaliteiten van een regisseur om losse onderdelen aan elkaar te rijgen tot een harmonisch geheel, dat is kunst en daar heb ik waardering voor.”

Terug naar overzicht