Over Productiehuis Theater Rotterdam

Productiehuis Theater Rotterdam is de afdeling van Theater Rotterdam (TR) die nieuwe generatie makers de ruimte geeft om te ontdekken wat de podiumkunstsector voor hem/haar/hen kan betekenen. We bieden een veilige en fluïde ruimte aan, die wisselende disciplines, lichamen en verhalen raakt. Samen met de makers, lokale én (inter)nationale partners werken we voor en achter de schermen aan de ontwikkeling van het podiumkunstenveld.

Een bouwpakket op maat

Onze werkwijze bestaat uit een aantal bouwstenen waarin praktijkgericht onderzoek, het produceren van voorstellingen, het delen van work-in-progress met publiek en ruimte voor reflectie de belangrijkste blokken zijn. De makers waarmee we werken, krijgen een custom-made pakket aangeboden. Deze op maat gemaakte ontwikkeltrajecten proberen we zo vaak mogelijk open te klappen voor publiek. Want uiteindelijk is de weg waaraan we samen timmeren, net zo belangrijk als een première of tournee.

Permanent onder constructie 

Productiehuis TR is incompleet zonder makers en samen met de makers zijn we permanent in ontwikkeling. Juist de onverwachtse, veelzijdige en paradoxale kanten van onze processen omarmen we en hierin willen we ook zo transparant mogelijk zijn. Als ontwikkelplek ligt onze focus op de podiumkunsten in de breedste zin van het woord. We onderzoeken, produceren, innoveren en waar nodig nemen we een activistische rol aan. 

Onze focus en ruimtes 

In de huidige kunstenplanperiode houden we ons actief bezig met thema's die passen bij de actualiteit. Het podium is daarom voor makers die actief zijn op het gebied van dekolonisatie, radicalisering, community building, nieuwe rituelen en activisme. We geven hun de ruimte middels onze verschillende projectvormen: Still-in-motion week, TRipp [space], artist-in-residence programma, Productiehuiswarming en productie.