Alida Dors nieuw lid Akademie van Kunsten

Op 28 maart is Alida Dors officieel geïnstalleerd als nieuw lid van de Akademie van Kunsten. Haar benoeming erkent haar artistieke bijdragen en haar inzet voor het verkennen van maatschappelijke vraagstukken door middel van kunst.

Akademie van Kunsten
Als nieuw lid van de Akademie van Kunsten speelt Alida Dors een rol in het vertegenwoordigen van het brede veld van kunstenaars, het bieden van nieuwe perspectieven en het vertolken van de stem van de kunsten tegenover politici, media en maatschappelijke organisaties. Naast Dors krijgt de Akademie er nog vier nieuwe leden bij: industrieel ontwerper Hella Jongerius, beeldend kunstenaar Erik van Lieshout en schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Manon Uphoff. Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan de ambities van de Akademie.

Alida Dors
De Akademie noemt haar creaties ‘interdisciplinaire danskronieken die hiphop en moderne dans met elkaar verweven, gekenmerkt door hun sociale en politieke betrokkenheid’. Dors' carrière begon na haar studie Fiscale Economie, toen ze als danser naar de breakdance-scene overstapte. In 2004 was ze medeoprichter van dansschool Solid Ground Movement en in 2011 begon ze haar eigen dansgezelschap, BackBone. Sinds 2022 is Alida Dors artistiek directeur van Theater Rotterdam, waar ze de artistieke status quo in het theater wil verruimen met nieuwe tradities.