'Ik voeg iets toe aan het applaus'

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Zahra Reijs

Susanne Vuyk

Bloemist, oud-medewerker TR, bezoeker TR

Ik voeg iets toe aan het applaus

“Ik ken Theater Rotterdam als voormalig medewerker, als vaste bloemist bij premières van verschillende gezelschappen én als bezoeker. Ik ga naar theater om opgefrist te worden, door elkaar geschud. Om beeldende levende kunst te zien die je alleen live kunt overbrengen. Theater raakt een gevoel dat je niet kunt uitdrukken in een boek of op een schilderij. 

Omdat ik minder rust in mijn leven heb, is het fijn dat theatermakers de moeite nemen een onderwerp aan te gaan. Door hun werk verwerk ik onderwerpen die in de samenleving spelen en vind ik verdieping.

Ik ben me ervan bewust dat een maker er jarenlang aan heeft gewerkt om tot die anderhalf uur te komen die ik te zien krijg. Daarom voel ik een betrokkenheid als ik als bloemist de opdracht krijg boeketten samen te stellen voor een première. Als artiesten topsport leveren, vind ik dat zij ook bloemen verdienen waar diezelfde aandacht aan is besteed. 

Hoe klein het ritueel van de bloemen tijdens het applaus ook is, de styling moet kloppen, zodat het de laatste toevoeging is aan de prestatie van de theatermaker.”

Terug naar overzicht