Het naar mijn zin hebben en anderen naar de zin maken

Wat doe ik hier? Een simpele en tegelijk levensgrote vraag die we (ons) als Theater Rotterdam graag stellen. Zingeving is immers de brandstof van alle kunst. In de portrettenserie Wat doe ik hier vertellen mensen die dichtbij ons staan over hun relatie met Theater Rotterdam, hun plek in de wereld en hun kijk op het leven. Door de ogen van anderen, leren we onszelf kennen.

Tekst: Ellen Mannens | Foto: Zahra Reijs

Laura Pica van Dijk

Stagiair lichttechniek

Het naar mijn zin hebben en anderen naar de zin maken

“Tot nu toe kwam ik in mijn leven steeds weer theater tegen. Mijn ouders namen me als kind mee naar jeugdtheatervoorstellingen. Op de middelbare school koos ik steeds weer voor theaterprojecten als extra activiteit en ook nu ik, door die interesse, lichttechniek studeer aan het Grafisch Lyceum, neig ik steeds weer naar de theaterkant. 

Theater brengt gewoon zo veel. Op het Grafisch Lyceum hadden we pas een project waarbij middelbare scholieren een voorstelling moesten schrijven en wij het lichtplan maakten. Hoewel niet iedereen altijd bekend is met theater, waren de leerlingen helemaal blij dat ze mochten acteren. De clown van de klas mocht eindelijk gewoon zijn clowndingen doen. Zo ging het bij mij vroeger ook: je ging met tegenzin naar het theater, moest toch lachen om die ene acteur en als er daarna nog een opdracht aan gekoppeld was, leerde je ook nog iets nieuws.

Ik zit nu in mijn laatste jaar lichttechniek. Een vak dat ik bewust heb gekozen, omdat ik vind dat licht het meest met een voorstelling doet. Daar wil ik deel van uitmaken, zodat ik mensen een mooie beleving kan bieden. 

En toch denk ik dat dit niet mijn eindstation is. Ik wil het onderwijs in. Lichttechniek en onderwijs combineren, zodat ik als docent net als mijn eigen docenten anderen enthousiast kan maken voor theater.”

Terug naar overzicht