Benjamin Abel Meirhaeghe

Regisseur

Benjamin Abel Meirhaeghe (1995, Brussel) is vocal performer en theater- en operaregisseur. In zijn werk focust hij zich op hoe opera en ballet weer aansluiting kunnen vinden bij een hedendaags podium landschap. Met zijn ritualistische stijl en symbolen geeft hij het opera en ballet-repertoire, soms ook brokstukken ervan, inhoud en vorm binnen een hedendaagse, relevante dramaturgie. Meirhaeghe confronteert de grote emoties, onlosmakelijk verbonden met deze oude kunstvormen, met radicale scenografie en met opvallende performers. Muzikale perfectie en virtuositeit worden vaak ter discussie gesteld.

 

Zijn denken over muziektheater en performance en het laten resoneren van een visie in zijn werk, is ontstaan binnen Toneelacademie Maastricht. Hij studeerde in 2018 af met The Ballet (in samenwerking met Vooruit, Opera Vlaanderen, De Munt en NTGent), een voorstelling die hij maakte samen met danser en muze Emiel Vandenberghe (Badisches Staatstheater Karlsruhe). Het werk toont het lijden en de scheiding van twee geliefden en performers. Hij vond zijn weg naar de opera, niet toevallig het medium waar beide kunstvormen samenkomen. Bij Opera Ballet Vlaanderen creëerde hij in 2020 A Revue, een visueel verbluffende spektakelvoorstelling die geselecteerd werd voor het VlaamsTheaterFestival 2021.

"Ik voer een gesprek tussen het verleden en het heden, in plaats van de boel af te breken. Ik herschik gewoon soms."
- Benjamin Abel Meirhaeghe

In 2021 maakte Meirhaeghe het rituele concert Spectacles, waarin hij samen met producent Laurens Mariën en danseres Hanako Hayakawa een concert omtovert tot een theatrale ervaring.

MADRIGALS ging in première op 21 januari 2022. Meirhaeghe boetseert Claudio Monteverdi’s Madrigali guerrieri et amorosi, en hij durft het aan om het te mengen met de experimentele pop van Jesse Kanda, die samenwerkt met Björk, Arca en FKA Twigs.

In september 2021 opende Meirhaeghe de openingsshow van de Berlin Fashion Week onder leiding van Etienne Rosso. Ook gaf hij de MOMU-tentoonstelling E/MOTION een performatief karakter.

Meirhaeghe maakt sinds seizoen 22-23 deel uit van de artistieke leiding van Toneelhuis. Hier gaat zijn nieuwe creatie Shelly Shonk Fiffit in première in januari 2024. Geïnspireerd door de kosmos, de James Webb Space Telescope en gedreven door de hypnotiserende elektronische muziek van Caterina Barbieri, wordt Shelly Shonk Fiffit een intense extatische visuele en muzikale trip. 

In november 2023 ging zijn voorstelling Death Drive: Everything Everyone Ever Did (2023) in première in de Volksbühne in Berlijn.