foto Dim Balsem

Cliënt E. Busken

Internationaal Theater Amsterdam / Maria Kraakman
za 9 mrt en zo 10 mrt
Jeroen Brouwers’ bekroonde komische en venijnige portret in taal en muziek

Op de gesloten afdeling voelt de hoogbejaarde E. Busken (Gijs Scholten van Aschat) zich als een kleuter behandeld. Hij weigert te spreken, maar in zijn hoofd woeden herinneringen en observaties. Is hij bij zinnen, of verzint hij achteraf een rijk gevuld leven? 

Regisseuse Maria Kraakman: “We worden oud, we takelen af, we worden overgeleverd aan de zorg van vreemden, we wachten op het einde… Gelukkig hebben we Jeroen Brouwers! Hij schreef een taalmonument vol humor en venijn, en laat zien dat we tot het einde toe vrij zijn in onze gedachten.” En waar de taal hapert, laat Jip van den Dool de muziek spreken. 

Gijs Scholten van Aschat: "Toen ik dit boek las, zag ik er meteen een voorstelling in. De hoofdpersoon E. Busken kan niets meer, alles is hem ontnomen, hij heeft alleen nog zijn gedachten, die hij met ons deelt. Hij bevindt zich in de laatste fase van zijn leven, waar werkelijkheid, droom en herinnering niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. In dit bouwwerk van taal raken wij verzeild. Omdat Jeroen Brouwers, om met E. Busken te spreken ‘een welhaast religieus taalbesef heeft met een woordenvariëteit als een bloementuin’, verlangde ik bij het bewerken van het boek naar muziek. Om even aan de taal te ontsnappen. Maar ook om door de muziek uit de jeugd van de hoofdpersoon, dichter bij hem te komen. In deze voorstelling hoop ik mijn twee grote liefdes in mijn vak te combineren. Taal en Muziek. Voor het hoofd en het hart."


‘Gijs Scholten van Aschat is een heerlijke verteller, aan wiens lippen je anderhalf uur lang hangt.'
★★★★ De Standaard   

‘Tekst, muziek en spel krijgen alle aandacht. Het resultaat is wonderschoon.'
★★★★ Scènes

‘Gijs Scholten van Aschat is de ideale vertolker. Met verbazingwekkend gemakt brengt hij de boze, geestige, soms licht ontspoorde taal tot leven, en daarmee de tragische figuur Busken, die zich tot vlak voor het eind manmoedig blijft verzetten tot zijn lot.’
★★★★ Elsevier

‘Van zeldzame klasse en emotionaliteit. Aangrijpend, ontroerend, beklemmend en ook vol humor.’
Theaterkrant (Keuze van de criticus)

Team

naar het boek van Jeroen Brouwers bewerking Gijs Scholten van Aschat regie Maria Kraakman scenografie Bart van Merode muziek Jip van den Dool met Gijs Scholten van Aschat en Jip van den Dool