foto Fred Debrock

Track: PLEIN

Wunderbaum / Theater Rotterdam
wo 13 sep - zo 17 sep
Een versplinterde werkelijkheid, samengebald tot één grote energieexplosie

Track: PLEIN is dé openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen, waarin Wunderbaum zich samen met zo’n 50 muzikanten, performers, stedenbouwkundigen, sociologiestudenten, bewoners, voorbijgangers en toeschouwers buigt over de vraag:  wat is een ideaal plein en wat juist niet? Een middag of avond waarin de bezoekers worden meegenomen in een choreografie van verrassende en onverwachte alledaagsheid. Exclusief te zien op het Schouwburgplein in Rotterdam.

Track
Track: PLEIN begint met een goede maaltijd in de hal van Theater Rotterdam aan eettafels van Rotterdammers, geserveerd door flitsbezorgers van de MBO Theaterschool. Vervolgens krijg je een koptelefoon op, en vertrekken we naar het Schouwburgplein waar je de verhalen van het plein hoort. Een ervaring waarin grauwe realiteit, gedroomde werkelijkheid en mislukte architectuur in elkaar overgaan. Pleinbewoners zien daklozen douchen in de fonteinen op het plein, zakenmensen vertragen en een hoogbejaarde Koopgootbezoekster krijgt een hartstilstand. De track sluit af met een feestje! Een ding is zeker, het Schouwburgplein zul je voor altijd met andere ogen bekijken. 

Het ideale plein
Wat is een ideaal plein en wat juist niet? Het Rotterdamse Schouwburgplein is al sinds de wederopbouw een van de meest beschreven, bediscussieerde en bekritiseerde plekken van de stad en de ideale locatie om deze vraag te onderzoeken. Is het plein enkel een doorgangsroute voor fanatieke winkelaars of vinden er ook echte ontmoetingen plaats? En kan een goed vormgegeven plein ons stimuleren onze eigen bubbel te verlaten? Op basis van interviews met gebruikers en omwonenden zoekt Wunderbaum naar antwoorden. 

Rotterdam Late Night
Op dinsdag 12 september is een speciale editie van Rotterdam Late Night in de grote zaal van TR25 Schouwburg, waarin pleinen en architectuur centraal staan. Presentator Ernest van der Kwast brengt een ode aan pleinmoeder Radha Jiawan. Stadssocioloog Linda Zuijderwijk en architect / designer Nacor Martina delen hun visie op de (her)inrichting van leefbare, inclusieve pleinen. Landschapsarchitect Adriaan Geuze vertelt onder meer over het ontwerp van het Schouwburgplein en het Stationsplein. Ernst des Bouvrie, archivaris bij Nieuwe Instituut, geeft een minicollege over de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdamse pleinen. Hiphopartiest Ruwhel Emers brengt een energiek muzikaal verhaal, voorzien van een vleugje blues.  

Wunderbaum en community art 
Wunderbaum heeft in haar bestaansgeschiedenis al veel projecten gedaan die onder community-art geschaard werden, waaronder De komst van Xia, Wie is de echte Italiaan en We doen het wel zelf. Wat community-art precies is weet Wunderbaum eigenlijk ook niet, maar het is wel duidelijk dat ze ervan genieten om met een enorme groep mensen een eindlied te zingen en te buigen. Track: Plein is zonder enige twijfel weer een project in die categorie. Dit keer in nauwe samenwerking met componist Jens Bouttery, diverse omwonenden, performers, muzikanten en stedenbouwkundigen.

De voorstelling PLEIN/PRAÇA werd gemaakt in samenwerking met de Braziliaanse acteurs Monique Vaillé en Pedro Uchoa en ging 1 april 2023 in première op het Festival de Curitiba in Brazilië. Met Track: Plein maken ze nu een Rotterdamse versie.

Kaarten inclusief diner (18:00) of lunch (13:00)

Bezoek ook de speciale editie over pleinen van Rotterdam Late Night op dinsdag 12 september in de Grote zaal van TR Schouwburg.

Onderdeel van

Tracks
Theater Rotterdam neemt je mee op een onbekend spoor, een theatrale route waarbij elke ruimte een podium kan zijn. Met de  serie Tracks nodigen we je uit om je op een andere manier te verhouden tot ons gebouw en zalen.  Een Track bestaat uit verschillende onderdelen die op elkaar aansluiten in thema of genre. 

“PLEIN/PRAÇA is poëzie en beton. Een van de mooiste, meest intelligente en empathische voorstellingen van deze tijd.”

DEUS ATEU

Team

VAN EN MET Walter Bart, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Monique Vaillé, Pedro Uchoa
LIVE MUZIEK/COMPOSITIE Jens Bouttery
GIDS Carel van der Poel
OPERAZANG Nienke Nasserian Nilesen
DANS Jamie de Heus, Yasmin Diktas, Amy Gale, Jacelynn Josias, Bella Pattinasarany, Dani Petrovic, Eden Manga-Nkoy, Marie-Léa Morales, Tim Postuma
LOCALS Ahmed Bahagunduz, Burak Bahagunduz, Richard Bakker, Ravishal Balkaran, Henna Bel, Marco Benda, Ilse van den Bos, Diana van Cappellen, Philomeen Doolaard, Wil Hendriks, Wim Houweling, Ishmail Kamara, Rob van Katwijk, Myrna van der Linden, Marianne Maaskant, Kato Mathiesen, Jacinta Mom, Petra van der Most, Reinier van Mourik, Johan Morsink, Arja Den Ouden, Ellie Rietveld, Xavier Salicru Cata, Janny Smits
MAALTIJDBEZORGING Erna Brandt, Eva de Bruin, Mia van Dam, Jackie Dokter, Quint Doove, Niyazi Guveli, Danisha Martis, Olivia Meijer, Yentl Otterspeer, Lizz Veen
UITVOERING MUZIEK Omar Ka, Peter Verkoelen
BANDS & DJ Brassband Dreamteam, Lo Poloko, Mr Mozaic (David Laughton)

CHEFKOK
Emmo Achthoven
GELUIDSONTWERP Jens Bakker
SCENOGRAFIE Maze de Boer
REKWISIETEN Noa Muller
CHOREOGRAFIE Nicole Geertruida
KOSTUUMONTWERP Lotte Goos
KOSTUUMS / KAP & GRIME Iris Brusse, Sara Hakkenberg, Elizabeth Hammond, Bärbel Scheid
TECHNISCH PRODUCENT Peter Leeuwenburgh
VOORSTELLINGSLEIDING Sidney van Geest
TECHNIEK Thijmen Aarts, Mehmet Celik, Siem van Dijk, Renate Hofkens, Martijn Huisman, Michiel Struijk, 
David Teekens, Robin van der Voet, Dennis Wevers, Arianna Wongjan, Ruud de Zwart, Jeroen Koster

PRODUCTIE
Angelique van Beckhoven, Vera Menheere, Linda Visser
COACHING LOCALS Paresh Binda, Gino van Weenen
MARKETING Astrid de Haas, Esra Merkel
FOTOGRAFIE & VIDEO Fred Debrock (scenefoto’s), Sanne Donders (repetities), Huub Laurens (teaser), Marwan Magroun (campagnebeeld)
VORMGEVING DRUKWERK Studio Vandiesen

WUNDERBAUM
Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Maarten van Otterdijk, Margreet Bergmeijer, Martine Bitter,Jeldau Kwikkel, Martijn Nieuwenburg
THEATER ROTTERDAM Alida Dors, Walter Ligthart, Maurice Dujardin, Nina Arts, Loes Hoogkamer, Noemi-Andrea Bardas, Zoe Detrez, Mathilde Gilcher, Rosa van der Heijden, Louise Korten, Rebecca Kruithof Kremer, Casper Lodewijks, Liesje Mijnders, Eva Mohamad, Victor Niederberger, Alyssa Oedit, Merel van Poeteren. Sophia Reedijk, Niamh Reith, Anne Slingerland, Meike Vera, Szymon Zbiegniewski

MET DANK AAN/MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR
Thamar Kemperman/Pauluskerk Rotterdam, MOËTH Home Cooking & Catering, Tony do Rosario, Schaafi js Delfshaven, Standbyu Security, Alexander de Vree
SPECIALE DANK AAN Gemeente Rotterdam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds Podiumkunsten