foto Marta Syrko

Giselle

Het Nationale Ballet / Het Balletorkest
zo 19 nov 20:00 - 22:10
Internationaal geprezen versie van de romantische balletklassieker
  • 19 nov
    20:00 - 22:10
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

In 2009 creëerden Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante een nieuwe, eigen versie van misschien wel de meest romantische productie uit het klassieke balletrepertoire. Met succes, want hun Giselle veroverde niet alleen de harten van het Nederlandse publiek, maar ook die van toeschouwers in onder meer Spanje, China en Colombia. Beaujean: “Op de juiste wijze gebracht, raakt Giselle dieper dan de huid.”

Giselle heeft haar oorsprong in de hoogtijdagen van de Romantiek, maar het ballet wordt nog altijd gedanst, over de hele wereld. Beaujean, die de artistieke staf van Het Nationale Ballet inmiddels twintig jaar leidt: “Iconische balletten als Giselle zijn essentiële werken waarmee een gezelschap zich internationaal kan meten. Deze balletten zijn ons erfgoed. Giselle is als het ware onze Nachtwacht.”

Van alle tijden en culturen
Het thema van Giselle, onmogelijke liefde, is van alle tijden en culturen. De hoofdpersoon, Giselle, denkt in Albrecht haar ware liefde te hebben gevonden, maar hij is niet wie zij denkt dat hij is en bovendien is hij al met een ander verloofd. Albrechts liefde voor Giselle heeft noodlottige gevolgen, maar ook na haar dood is Giselle nog in staat tot liefde en vergeving.

Team

choreografie Marius Petipa, naar Jean Coralli en Jules Perrot aanvullende choreografie Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante muziek Adolphe Adam gespeeld door Het Balletorkest dirigent Nathan Brock