foto Lonneke van der Palen

Vast

Nineties Productions / Anne Maike Mertens / Nic Bruckmann
do 2 nov 20:15 - 21:15
Een poging om te ontsnappen aan ons duale denken
  • 2 nov
    20:15 - 21:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van het opgesloten zitten. Een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.

Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

“een kathedraal van berouw
en ik kwam aan de poort om vernieuwing te brengen
iedereen waarschijnlijk
ik hoef jullie niks te vertellen”

Nic Bruckman schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevu Lunchtheater met zijn toneeltekst Kogelvis. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in een speciale bewerking Pufferfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken, en maakte o.a. Stones en Consumption bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij Bleeding Love in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling Vader en Moedertje.

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe ‘nu’ te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen. In 2017 won Nineties de BNG nieuwe makers prijs met de voorstelling Untitled, 2017, en in 2019 de publieksprijs met Merkel. In seizoen 2021 ontwikkelde ze het digitale online theaterplatform Nineties Lab en zette met regie voor Untitled_2021/ On All Things Earth een bijzondere (online) voorstelling neer over het afscheid van het exceptionalisme van de mens.

Pers Quotes:
"Nineties zorgt voor een momentane verbintenis die alle wereldse ontregeling voor even doet vergeten." Marijn van der Jagt, Groene Amsterdammer, Bring Back The Happening

"Met het interessante audiovisuele experiment Untitled_2021 laat Nineties de bezoeker voelen hoe nietig de mens is. Durf weg uit de menselijke comfortzone." Marijn Lems, NRC, Untitled_2021

“Een slimme, onverbloemde en geestige voorstelling van het kronkelige pad naar ouderschap buiten het klassieke gezin.” Lorianne van Gelder, Parool, Vader en moedertje

Team

tekst en concept: Nic Bruckman regie en concept: Anne Maike Mertens spel: Yannick Noomen dramaturgie: Han van Wieringen compositie: Genevieve Murphy & Nicholas Thayer scenografie: Julian Maiwalden lichtontwerp: Wout Panis, Julian Maiwald techniek: Marcel Jansen & HP Hulscher productie: Barbara Reijs verkoop: Via Rudolphi pr en marketing: Berber Stolte en Annabella Rijksen scènebeeld: Lonneke van der Palen.

Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, theater Walhalla, theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds 21 en BNG Cultuurfonds.