SPAfrica

Studio Julian Hetzel / Ntando Cele
wo 6 dec 20:15 - 21:45
De empathische kracht van water uit Afrika
  • 6 dec
    20:15 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

SPAfrica introduceert een nieuw product in Europa: de eerste empathy drink. Water voor tranen en tranen voor water, is het motto van het project.

Drinkwater uit de Sub-Sahara wordt geïmporteerd in Europa, tranen worden gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika. Het project laat de exploitatie van natuurlijke én emotionele hulpbronnen zien om de neoliberale strategieën bloot te leggen bij de zoektocht naar alternatieve grondstoffen.

Julian Hetzel en Ntando Cele bundelen hun krachten om de grenzen van empathie te verkennen. Wat doe je als empathie de bestaande machtsstructuren niet opheft of verandert, maar juist bestaande privileges versterkt? SPAfrica legt de werking en het verborgen racisme van empathie bloot.

Hetzel en Cele onderzoeken hoe immateriële goederen als identiteit en culturele achtergrond een rol spelen binnen onze kapitalistische maatschappij. In de internationale kunstwereld zijn de culturele achtergrond en identiteit van de makers waardevolle factoren geworden. Is trauma het nieuwe goud van de kunsten?

Engels gesproken met Nederlandse boventiteling

Julian Hetzel 
Julian Hetzel werd geboren in het Zwarte Woud en studeerde aan de Bauhaus University Weimar met een focus op beeldende communicatie. In 2013 studeerde hij af van DasArts Amsterdam, een artistiek onderzoekslaboratorium voor nieuwe vormen van theater en performatieve kunst. Hetzel is een van de oprichters van de electropopband Pentatones waarmee hij tot 2016 optrad. Hij opereert nu vanuit Utrecht als performancemaker en beeldend kunstenaar. Zijn performances hebben een politieke dimensie en een documentaire aanpak. In 2017 kreeg zijn performance The automated sniper de VSCD-Mimeprijs. Ook All inclusive (2018) en Mount average (2021) oogstten veel waardering. In 2019 toonde Hetzel drie werken tijdens de Theater Biënnale Venetië. De performance installatie Self werd geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Praagse Quadriënnale 2019. 

Team

artistieke regie Julian Hetzel performer Ntando Cele dramaturg Miguel Angel Melgares muziek & compositie Frank Wienk artistiek advies Sodja Lotker technisch producent Vincent Beune, Aengus Havinga techniek Tom Doeven, Simon Kelaita, Bea Verbeek, Wout Jansen productie coördinator Marieke van den Bosch productie Studio Julian Hetzel co-producenten CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), Schauspiel Leipzig (DE), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL), Auawirleben Festival, Bern (CH) gesteund door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Fonds21, Vriendenloterij Fund, Cultuurfonds, Onassis AiR Athene, 16 on Lerotholi Gallery Zuid-Afrika.