foto: Jan Hoek

Rabbit Hole | 12+

DE TONEELMAKERIJ / THEATER SONNEVANCK
wo 6 mrt 20:15
Een tocht door de diepe krochten van het internet
  • 6 mrt
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Samy komt zijn kamer niet meer uit, gaat niet meer naar school en negeert zijn vrienden. Hij heeft zich teruggetrokken in een online community, de uitweg uit zijn dagelijkse realiteit van pesten, antisemitisme en een gebroken gezin.

Online maakt hij nieuwe vrienden: Neo17 en zijn aanhangers. Volgens zijn zus Hanna zijn het wappies, volgens Samy zoeken ze juist naar de waarheid. Ze komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Is de aarde plat? Bestaat corona wel? Is 9/11 verzonnen door de Amerikaanse overheid? Wordt de wereld geregeerd door als mensen vermomde hagedissen? Allemaal vragen die online rondspoken en soms de offline realiteit binnensluipen. Ook in de wereld van jongeren. Hoe worden zij de krochten van het internet in gezogen? Vinden ze online de verbinding die ze offline moeten missen? In Rabbit hole vervagen de grenzen tussen on- en offline en maken de toeschouwers via hun telefoons deel uit van de chatfora waar Samy zich in begeeft. Volg je hem het konijnenhol in? Of blijf je erbuiten?

Educatie

Tijdens het randprogramma komen filosofie, theater en techniek bij elkaar. Een deepfake van een politicus naar keuze wordt ter plekke in elkaar gezet en doet precies wat hem wordt opgedragen. Onze wereldleiders worden theatrale personages: hoe bewegen en praten ze, hoe denken ze, wat drijft hen? Deelnemers oefenen de fake eerst live, dan wordt de deepfake gebouwd; een creatieve opmaat naar een gesprek over bubbels, cookies, nepnieuws en fact checking. 

Team

tekst Daniël van Klaveren regie Paul Knieriem met Tomer Pawlicki en Gonca Karasu