Groen Festival

za 23 sep 10:00 - 17:00
  • 23 sep
    10:00 - 17:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal

Het Groen Festival is een event waar je alles kunt leren over duurzaamheid. Duurzaamheid is voor iedereen. Daarom is het festival toegankelijk voor iedereen. 

Het Groen Festival is opgericht door Claudia. Ze heeft een grote liefde voor groen en plantjes. Toch waren veel groene activiteiten in haar buurt voor haar niet toegankelijk, omdat ze in een rolstoel zit. Dat kan anders, vond ze. Wat begon als een bewonersinitiatief, de Groen Dag, groeide afgelopen jaren uit tot het Groen Festival: een festival waar iedereen kan leren over duurzaamheid.

Het programma van het Groen Festival is uiteenlopend, maar twee dingen staan centraal: duurzaamheid en toegankelijkheid voor iedereen. Er is genoeg te doen, bijvoorbeeld:

10:00-12:00 DJ Cijntje silent disco (60s/70s) voor ouderen
12:30-13:15 Bewegingsworkshop door Dayna Martinez Morales 
13:45-14:15 Voorlees sessie (5 tot 10jr) door Jasmine van Putten met doventolk
14:30-15:15 Bewegingsworkshop door Dayna Martinez Morales 
15:45-16:15 Voorlees sessie (5 tot 10jr) door Jasmine van Putten met doventolk

De bewegingsworkshop is toegankelijk voor iedereen van 0 tot 100 en er wordt rekening gehouden met de fysieke mogelijkheden van iedereen. Dayna Martinez Morales, geboren in Bolivia en opgegroeid in Duitsland, studeerde af aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Nederland. Ze werd geselecteerd voor een opleiding bij Alvin Ailey American Dance Center, Dancespace in New York en L'École des Sables bij Germaine Acogny in Senegal. Ze werkte onder meer voor Baukje Schweigman&, Alida Doors, Theater DEGASTEN, AYA, Don't Hit Mama, Herman van Veen (NL) en The Next Stage Project (VS).

Groene workshops

Verder zijn er genoeg workshops rondom duurzaamheid te volgen. Volg bijvoorbeeld een workshop plantjes stekken of een workshop fermenteren. Of leer meer over kamerplanten tijdens de workshop van STEK de Stadstuinwinkel. Floor Korte (werkt o.a. bij Koffietijd, Omroep West en redactie Tuin op Tafel) geeft samen met Claudia Rosbergen een lezing over toegankelijk tuinieren. 

“Duurzaamheid gaat verder dan planten”, vertelt Claudia Rosbergen. Daarom kun je tijdens het festival ook een workshop volgen om je eigen wasmiddel te maken. Verder verzorgt het African Center een workshop Afrikaanse sieraden maken en volg je een workshop hoofddoek vinden bij Dix Pression.

Tussen kunst en kas

Er is ook een kunstroute uitgestippeld door Stichting Oren en Ogen Te Kort. De route is geschikt voor mensen met een zintuigelijke beperking. Je kunt ook op het Schouwburgplein een kas bewonderen en mocht je geïnspireerd raken om daarna zelf te gaan kweken, kun je een cursus indoor kweken volgen.

Show off your tricks

Op het Groen Festival is ook een rolstoelparcours aanwezig. Voor mensen in een rolstoel de ultieme plek om trucjes te showen. Voor mensen zonder rolstoel geeft het parcours de mogelijkheid te ervaren met welke hindernissen rolstoelgebruikers dagelijks te maken krijgen.

Ga voor alle informatie over het programma naar de website van het Groen Festival.

Bij alle activiteiten zijn tolken aanwezig en de locatie is rolstoeltoegankelijk. Het Groen Festival werkt met een pay what you want ticketsysteem. Zo blijft het festival ook financieel voor iedereen toegankelijk. Het festival vindt plaats op het Schouwburgplein en in de hal van Theater Rotterdam.