foto Moon Saris

Als het anders loopt | 8+

Het Houten Huis / Plan d- / Club Guy and Roni
ma 21 apr en di 22 apr
Muziektheater vol beeldende poëzie en dans

Als het anders loopt gaat over een wachtkamer waar niemand wil zijn. Waar de muren bewegen, mensen wankelen en toch overeind blijven. Acteurs en dansers met en zonder een beperking, verbeelden samen met live muzikanten een wereld vol tegenslag en kracht. 

Iedereen kan hier terecht komen, zegt mijn vader. Hij vult een oneindige stapel formulieren in en ik moet stil zijn. Het duurt al zeker honderdtien uur. Er is een hoge balie, met daarachter twee blauwe handen. Ze zeggen wat we moeten doen, maar ik begrijp het niet.

Mensen komen en gaan. Een meisje aan een infuus danst zo licht, ik denk dat ze kan vliegen. De jongen die net naast me zat heeft geen armen en benen, maar hij kan alles. Je kunt hier ook verdwalen. Door de gangen loopt een vrouw met zo’n groot hoofd dat ze bijna omvalt.  

En ik, ik ben gewoon anders. Dat is juist goed, zegt mijn vader. Er is al zo veel hetzelfde. 

Prijzen en nominaties
Als het anders loopt
won de Zilveren Krekel 2023 voor “meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie” De VSCD-jury over Als het anders loopt:

Esthetiek in schril contrast met de lelijke werkelijkheid van doorgeslagen bureaucratie en wantrouwen, die de overheid tot een monster maken dat het individu vermaalt. Voor alle personages in deze voorstelling krijg je een diep respect en de makers/spelers raken je zeer.

Als het anders loopt won de Jonge Zwaan 2023 voor “meest indrukwekkende dansproductie 2023”. De VSCD-jury over Als het anders loopt:

"In een uitzonderlijk staaltje multidisciplinaire samenwerking – waarbij decor én performers steeds in beweging blijven – slagen ze erin om een prangend maatschappelijk probleem te vertalen naar een enerverende en ontroerende theatrale vorm.”

Danseres Laura Feliu Casas werd genomineerd voor “meest indrukwekkende jeugddansprestatie 2023”. De VSCD-jury over Laura Feliu Casas:

"De flexibele motoriek en zwijgende tragiek van Feliu Casa maken indruk: met vloeiende bewegingen stroomt zij in en uit het ziekbed. In een hartverscheurend mooi duet met een infuuspaal geeft de danseres een laatste keer vorm aan dromen en verlangens die nooit meer vervuld zullen worden.” 

Als het anders loopt is winnaar van de Podiumkids Publieksprijs! Jurylid over Als het anders loopt: 

"De voorstelling krijgt van mij heel veel punten. Het onderwerp raakte mij wel van binnen, ik was er zelfs verdrietig van, omdat ik heel veel naar het ziekenhuis moet. Ik vond het ook fijn dat het gespeeld werd met allemaal mensen die ook iets hebben. Bij mij kun je dat niet zien, bij hun soms wel, maar ze lieten heel goed zien, dat ook al ben je anders, je kan toch alles doen."

Een samenloop van gezelschappen
Elien van den Hoek regisseert de voorstelling en is artistiek leider van Het Houten Huis. Een combinatie van beeldende poëzie, gedetailleerd fysiek acteerwerk, livemuziek en een absurde wereld typeert haar werk. Andreas Denk, artistiek leider van Plan d-, vertolkt één van de hoofdrollen en werkt mee aan de choreografie. Met zijn humorvolle, emotionele speelstijl laat hij zelfs objecten dansen. Danser en choreograaf Adam Peterson van Club Guy & Roni, weet het publiek te raken met zijn verfijnde, emotionele dans. In Als het anders loopt gaan zij samen op zoek naar een eigenzinnige stijl tussen dans en theater.

Team

regie & script Elien van den Hoek spel & dans Sam Corver, Andreas Denk, Marloes Dingshoff, Meghan Dobbelsteijn Bisschops, David Feenstra, Agri Issa, Johannes de Jong, Laura Moura Costa, Thomas Schellens muziek & compositie Radek Fedyk zang & spel Sanam Tahmasebi choreografie Adam Peterson, Andreas Denk, Elien van den Hoek regieassistentie Anne van Dorp, Zoscha van Erkel licht Paul Reitsma geluid Tomas van Schelven bediening robots Loeki Wiefferink backstage Wytze Veenstra, Esther de Vries vormgeving Douwe Hibma, Marlies Schot decorbouw Douwe Hibma rekwisieten & decor afwerking Marlies Schot timmerman & technische ondersteuning Roy Vermeer kostuums & maskers Freja Roelofs i.s.m. André Kok lichtontwerp Desirée van Gelderen dramaturgie Loes van der Pligt, David van Griethuysen advies Marleen Jongens, Inez de Bruijn, Maarten Smit, Het Houten Huis team