foto Anne Claire de Breij

Burning Sweetgrass

Orkater/De Nieuwkomers: UMA
wo 19 feb 20:15
Hoe te leven met de dood?
  • 19 feb
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

In deze beeldende en fysieke voorstelling gaat Nieuwkomerscollectief UMA de strijd aan met het onvermijdelijke. Want hoewel ieder mens onverhoopt met de dood te maken krijgt, geven we in Nederland onze sterfelijkheid het liefst zo min mogelijk ruimte in ons leven. UMA gaat in Burning Sweetgrass dit grote onderwerp te lijf met meerstemmige samenzang en opzwepende dans, om zo een antwoord te vinden op de allesomvattende vraag: hoe kunnen we leven met de dood? 

Hakkelende gesprekken in de aula, gefluister bij de cake en koffie, een slideshow met foto’s waarbij niemand weet of hardop huilen gepast is; mensen gedragen zich zelden zo ongemakkelijk als op een begrafenis. Wat is de rijkdom of armoede van de rituelen die we hebben gecreëerd rondom de dood? Hoe verhoudt de ingetogen, soms humoristisch gekaderde Hollandse nuchterheid zich ten opzichte van andere culturen zoals de Creoolse en Indonesische? Waar ben je als je sterft en welke rol spelen de gestorvenen in de levens van de levenden? In een uiterst fysieke voorstelling die muzikaal geïnspireerd is door gamelan, orgelmuziek en Japanse reclametunes, neemt UMA het publiek mee op een reis naar de dood. 

Over de makers
UMA maakte in 2022 haar debuut binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/de Nieuwkomers met Oroonoko. Het muziektheatercollectief combineerde hierin sterk uiteenlopende muzikale genres; Engelse hofmuziek, Surinaamse kawina en elektronische beats en liet deze organisch in elkaar overvloeien. In Burning Sweetgrass ontwikkelt UMA deze signatuur verder: het collectief verenigt Creoolse en Indonesische rituele muziek en synthetische requiems in een opwindend nieuw muzikaal genre. 

Over Orkater/De Nieuwkomers
Binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers zetten jonge musici en theatermakers hun ideeën om in muziektheaterproducties. Op basis van een open call worden makers geselecteerd om hun plannen te presenteren aan Orkater en programmeurs en vakgenoten die zich als alliantiepartners aan het traject verbonden hebben. Burning Sweetgrass is de 28e productie binnen Orkater/De Nieuwkomers. 

Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

De pers over de 2022 voorstelling Oroonoko: 

“Hun spel is krachtig en loepzuiver” **** NRC

“UMA verbeeldt dat alles in kleurrijke scènes, met fraaie kostuums en een imponerende live soundscape van Jimmi Hueting” – *** De Volkskrant

“Het jonge viertal toont lef met deze eigenzinnige enscenering” - Scènes

“De drie- en soms zelf vierstemmige zang werkt thematisch gezien ontzettend ontroerend en past perfect bij het drama wat zich voor je ogen afspeelt.” - Theaterkrant

Team

spel, zang, tekst, muziek UMA: Jamie Grant, Cripta Scheepers, Carmen van Mulier en Jimmi Hueting regie Joost van Hezik
kostuums Sjo Schütt