foto Michiel Devijver

Medea’s Kinderen

NTGent / Milo Rau
za 26 okt 20:00 - 21:30
Een onverdraaglijk meesterwerk - De Morgen
  • 26 okt
    20:00 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

‘Medea's Kinderen', een creatie van regisseur Milo Rau, is een theatergeschiedenis in het klein waarin kinderen hun stem vinden en reflecteren op scheiding, onrecht en de kracht van tragedie.

Met Medea's Kinderen werpt Milo Rau een nieuwe, diepgaande blik op de rol van kinderen in het theater. Een echte strafzaak is het uitgangspunt: de zaak van een moeder die in totale wanhoop na een scheiding, besluit haar kinderen te doden en zichzelf van het leven te beroven - maar zij overleeft. Deze moderne tragedie is verweven met de klassieke tragedie Medea, het meest beruchte geval van relatieconflict en kindermoord in de westerse literatuur

Een groep kinderen grijpt deze bloedige misdaadzaak en het misschien wel donkerste oorsprongsverhaal van de Europese cultuur aan om over zichzelf na te denken: over familiegeschiedenis, eerste liefde en eerste ontmoetingen met de dood, over verlangens voor de toekomst en angsten voor het einde van de wereld dat ons allen achtervolgt. Hoe gaan kinderen om met de scheiding van hun ouders? Met onrecht, vriendschappen die stranden, de druk op school? Hoe gaan ze om met de radicale kracht van Medea - met tragedie in het algemeen? De kinderen, in de klassieke tragedies tot zwijgen veroordeeld, komen ditmaal eindelijk aan het woord.

Medea's Kinderen: de absurde en met bloed doordrenkte tragedies van het volwassen leven gezien door de ogen van kinderen.

Over de maker

Milo Rau (Bern, 1977) is regisseur, auteur en sedert het seizoen 2018-2019 artistiek directeur van NTGent.

Milo Rau studeerde sociologie, en Germaanse en Romaanse taal- en letterkunde, in Parijs, Berlijn en Zürich bij onder meer Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Recensenten noemden hem de 'meest invloedrijke' (Die Zeit), 'meest bekroonde' (Le Soir), 'meest interessante' (De Standaard), ‘meest omstreden’ (La Repubblica) en 'meest ambitieuze' (The Guardian) kunstenaar van onze tijd. Sinds 2002 heeft hij al meer dan vijftig toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan.

Een theatergeschiedenis in het klein en een even wrede als poëtische levensschool

Team

met Peter Seynaeve, Lien Wildemeersch, Jade Versluys, Bernice Van Walleghem, Gabriël El Houari, Aiko Benaouisse, Emma Van de Casteele, Ella Brennan, Sanne De Waele, Helena Van de Casteele, Anna Matthys, Juliette Debackere, Vik Neirinck, Elias Maes regie Milo Rau dramaturgie Kaatje De Geest video ontwerp Moritz von Dungern geluidsontwerp Elia Rediger lichtontwerp Dennis Diels decorontwerp ruimtevaarders kostuumontwerp Jo De Visscher productie NTGent coproductie Wiener Festwochen, ITA - Internationaal Theater Amsterdam, Tandem - Scène nationale (Arras Douai), La Biennale de Venezia