Mama'ku

Cheroney Pelupessy
do 4 dec 19:30
Een intieme dialoog tussen moeder en dochter, vastgelegd in film en vertaald naar dans
  • 4 dec
    19:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Krijn Boon Studio

Hoe goed kennen we onze moeders echt? Welke verhalen dragen ze met zich mee, en wat geven ze door zonder het te zeggen?

Mama’ku ((Bahasa Indonesia – mijn moeder) is een intieme documentaire en dansvoorstelling over de onzichtbare draden die generaties met elkaar verbinden. Choreografe en danseres Cheroney Pelupessy duikt in haar persoonlijke familiegeschiedenis en onderzoekt niet alleen hoe herinneringen, patronen en onuitgesproken verhalen door generaties heen worden doorgegeven, maar ook wie onze moeders werkelijk zijn los van hun rol als moeder. Wat wordt nooit uitgesproken, maar is toch altijd aanwezig? 

De voorstelling opent met de documentaire Mama’ku, geregisseerd door Sven Peetoom. Bekend om zijn gelaagde en persoonlijke vertellingen, reisde hij met Cheroney en haar moeder naar Indonesië en de Molukken om de zoektocht vast te leggen. De film onthult hoe het verleden voortleeft in het heden, en hoe de sporen van een moeder zich weerspiegelen in de volgende generatie. 

Aansluitend volgt de dansvoorstelling, waarin Cheroney het podium deelt met de gerenommeerde Javaanse danseres Elly Lutan, die speciaal voor deze voorstelling vanuit Jakarta naar Nederland komt. Met Lutan als belichaming van de moederfiguur brengt Mama’ku niet alleen een persoonlijke, maar ook een culturele dialoog tot leven. Haar diepgewortelde kennis van Javaanse dans voegt een dimensie toe die verder reikt dan het persoonlijke verhaal – het verbindt traditie met het heden, en belichaamt verbinding tussen ouder en kind. 

Mama’ku is een gelaagd en persoonlijk werk over identiteit, familie en alles wat onuitgesproken met ons meereist. Een voorstelling die in lichaam en beeld de vraag stelt: hoe dragen we onze moeders met ons mee, zelfs wanneer we onze eigen weg inslaan? 


'Met Mama’ku wil ik de onzichtbare lijnen tussen moeder en dochter tastbaar maken. Het is een zoektocht naar wat wordt doorgegeven, niet alleen in woorden, maar in stiltes, gebaren en onuitgesproken verhalen. Door dans en documentaire samen te brengen, wil ik laten zien hoe herinneringen niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons lichaam voortleven. Deze voorstelling is voor mij een manier om dichter bij mijn eigen geschiedenis te komen en tegelijkertijd een gedeeld gevoel van herkenning te creëren voor anderen. Want uiteindelijk dragen we allemaal een deel van onze moeders met ons mee.' - Cheroney Pelupessy 

 

Over de maker

Cheroney Pelupessy is een choreograaf, danseres en maker met wortels in het Indonesische en Molukse erfgoed. In haar werk onderzoekt ze hoe geschiedenis, identiteit en culturele erfenis voortleven in het lichaam en de beweging. Ze combineert hedendaagse dans met traditionele Indonesische en Molukse invloeden, waarmee ze een unieke bewegingssignatuur ontwikkelt die geworteld is in haar afkomst en tegelijkertijd vernieuwend is. 

Haar eerste grote voorstelling, KETURUNAN (2022), betekende het begin van een diepgaand onderzoek naar de relatie tussen haar persoonlijke geschiedenis en het gedeelde erfgoed van de Indonesische en Molukse gemeenschappen in Nederland. Dit narratief vormt de rode draad in haar werk, waarin ze verhalen vertelt die lang onderbelicht zijn gebleven. Haar choreografieën zijn meer dan dans; ze zijn fysieke archieven van herinnering, verbondenheid en transformatie. 

Cheroney werkt samen met nationale en internationale partners en heeft onderzoek gedaan in zowel Nederland als Indonesië om haar bewegingstaal verder te ontwikkelen. Met haar voorstellingen slaat ze een brug tussen generaties en culturen, en creëert ze ruimte voor dialoog en herkenning. Haar werk raakt aan thema’s van identiteit, erfenis en de onuitgesproken banden tussen verleden en heden. 

Team

concept Cheroney Pelupessy choreografie Cheroney Pelupessy i.s.m Elly Lutan uitvoering dans Cheroney Pelupessy & Elly Lutan stand-in Ubit Iskandar assistent choreografe Prawita Indah regie documentaire Sven Peetoom artistieke begeleiding Shailesh Bahoran & Ryan Djojokarso componist Tom van Wee muzikanten Wayan Pitriana, Krishna Sutedja, Wulan Dumatubun kostuumontwerp Mirjam Manusama lichtontwerp Jeffrey Steenbergen technisch coördinator Simchah Hoed productie & zakelijk leider Gi Au-Yeung beeld Elia Papilaja & Sjoerd Derine producent ART& residentie partner Productiehuis Theater Rotterdam mede mogelijk gemaakt door VFonds, DNA The Next!, Fonds Podiumkunsten, Podium Mozaïek, Theater Rotterdam, Theaterfestival Boulevard, IRC, AYA, Indonesia House, Boby Setiawan

Inschrijven voor onze nieuwsbrief