De Grote Kunstshow

za 13 feb

Tijdens de Art Rotterdam Week presenteert de Rotterdamse Schouwburg op 13 februari De Grote Kunstshow, een theatrale kennismaking met kunst, niet in een museum, maar op het podium van de Grote Zaal. De Grote Kunstshow is een unieke kans om toonaangevende werken uit de privécollectie van Rattan Chadha, de oprichter van kledingmerk Mexx en hotelketen CitizenM, te zien. De presentatie is in handen van theatermaker Lucas de Man.

Beeldende kunst komt tot leven
De Grote Kunstshow brengt beeldende kunst op een theatrale manier tot leven. Het klassieke museummodel wordt omgedraaid, museumbezoekers wandelen niet door zalen, maar krijgen als theatertoeschouwer comfortabel in hun stoel kunst voorgeschoteld. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man (AVROTROS Kunstuur) presenteert De Grote Kunstshow, hij gaat met het publiek in gesprek, prikkelt hen met vragen en onverwachte gedachten en maakt er tegelijkertijd een lichtvoetig geheel van. Een tiental kunstwerken zal ten tonele worden gevoerd. Met voordrachten, interviews, monologen en muziek worden ze van een nieuwe ervaring voorzien. ‘Fris, aantrekkelijk en vernieuwend’ schreef de Volkskrant over de editie van 2014.

Een privéverzameling om van te watertanden
De KRC Collectie van Kul Rattan Chadha (Delhi, 1949) is circa 15 jaar geleden opgericht en begonnen vanuit Chadha’s belangstelling voor de leef- en denkwereld van jongeren. Een fascinatie die begon toen hij MEXX opzette en met jongere mensen werkte. De KRC Collectie bestaat uit werk van jonge internationale kunstenaars die kritisch naar de wereld kijken. Een collectie om van te watertanden en met een bijna rebels karakter, met werk van Marc Bijl, Paul McCarthy en Roger Hiorns. Alle disciplines zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, video en installaties zijn in de verzameling vertegenwoordigd. Het gros van de collectie is niet te zien voor het publiek. Een klein deel is, uitsluitend op afspraak, te bezichtigen in de voormalige Zilverfabriek in Voorschoten.

Art Rotterdam Week 2016

Van 10 tot 14 februari staat Rotterdam in het teken van beeldende kunst met vier grote kunstbeurzen (Art Rotterdam, OBJECT Rotterdam, Art Contemporary Art Fair en TEC ART), openingen, bijzondere tentoonstellingen en pop-ups in onder andere de Van Nellefabriek, Cruise Terminal, en ss Rotterdam. De Grote Kunstshow maakt onderdeel uit van het programma van de Art Rotterdam Week.

Team

De Grote Kunstshow is een initiatief van adviseur en cultureel ondernemer Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSBfonds, AFK, Gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals