Lostmovements

Track: Art of Performing - Jan Martens (Grip) & Marc Vanrunxt (Kunst/Werk)
za 19 sep 20:15
  • 19 sep
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De producties uit de Art of Performing Track sluiten aan bij het ritme van Rotterdam en het artistieke DNA van de stad. Rauw, brutaal, onorthodox en een live ervaring. Op 19 september is Lostmovements van Jan Martens (GRIP) & Marc Vanrunxtowel los als in combinatie met Hooman Sharifi's Food Performance te bezoeken. Wil je ook naar Hooman Sharifi? Koop dan via deze pagina je combiticket.

De artistieke wegen van dansers en choreografen Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar geregeld in het verleden en komen nu samen in de vorm van een solo voor Jan. Marc was er reeds bij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan zorgt, ondertussen een paar generaties verder, voor de opvolging en verderzetting hiervan.

Voor lostmovements delven ze in hun eigen vocabularium en laten ze zich inspireren door grootheden uit heden en verleden: choreografen, componisten en andere rolmodellen. Daaruit ontstaat een nieuw werk, waarbij de focus ligt op de motivering van beweging. lostmovements is een overgave aan de muziek, aan het materiaal en aan elkaar. Een ongegeneerd opgaan in het universum van de ander.

In zowel Marc als Jans werk ligt de focus eerder op de dansende mens dan op de danser. Het is pas wanneer men zich al dansend mag heruitvinden, dat virtuositeit kan opborrelen. Een genereuze voorstelling die uitersten opzoekt, laverend tussen exuberantie en extreme verstilling, tussen Pet Shop Boys en Penderecki.

De ruimte wordt vormgegeven door beeldend kunstenares Katleen Vinck. Mezzosopraan Els Mondelaers beent enkele bestaande muziekstukken uit. Het team wordt daarnaast ook versterkt door lichtontwerper Stef Alleweireldt en Marie-Anne Schotte voor artistiek advies tijdens het creatieproces.

'Martens en Vanrunxt voeren de dans en meer algemeen de kunst op als een belangrijke plek, om via artistieke gevechten vrijheid en waardigheid te verwerven, zonder zichzelf te hoeven ontkennen.’ - Theaterkrant, 14 februari 2019 


'lostmovements lijkt aanvankelijk een lineaire solo te zijn, maar is zoveel meer dan dat. Martens legt er veel van zichzelf in. (...) Deze manier om wat hij wás en wat hij ís in beweging vast te leggen, raakt ons recht in het hart.’ - les Inrockuptibles, 22 maart 2019

Bekijk hier het hele programma van de Art of Performing Track.


Track

Theater Rotterdam neemt je mee op een onbekend spoor, waarbij elke ruimte een podium kan zijn. Met de serie Tracks nodigen we je uit om je op een andere manier te verhouden tot ons gebouw en zalen. Een Track bestaat uit verschillende onderdelen die op elkaar aansluiten in thema of genre. 

Onderdeel van

Deze track wordt mede mogelijk gemaakt door ACT / European Union

Team

Concept en choreografie Marc Vanrunxt en Jan Martens Dans Jan Martens Vormgeving Katleen Vinck