Spoonface, U bent mijn moeder

Het Nationale Theater
GEANNULEERD
wo 18 nov 19:30
Double-bill over Joep Admiraals ontroerende ode en een meeslepend verhaal over autisme, opera en hoop
  • 18 nov
    19:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

In deze double-bill zie je twee nieuwe toneelparels van Het Nationale Theater. Met Rick Paul van Mulligen in Joop Admiraals U bent mijn moeder en Soumaya Ahouaoui als het bijzondere meisje Spoonface.

U bent mijn moeder
Joop Admiraals ontroerende ode aan zijn dementerende moeder

In 1981 schreef Joop Admiraal theatergeschiedenis met U bent mijn moeder, gebaseerd op gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Opzienbarend was hoe Admiraal zowel zichzelf áls zijn moeder speelde, waardoor de voorstelling ook een meesterproef toneelspelen werd. Rick Paul van Mulligen wilde deze tekst die hem zeer aan het hart gaat al langere tijd spelen, regisseur Noël Fischer had hem ook op haar verlanglijst staan. Nu zagen zij de kans schoon.

Spoonface
Een meeslepend verhaal over autisme, opera en hoop  

Spoonface Steinberg is een bijzonder meisje. Niet alleen is ze joods, verzot op opera en verhalen, ze is ook licht autistisch. Dat geeft haar een heel eigen perspectief op leven én sterven. Tien jaar geleden maakte Noël Fischer een zeer succesvolle regie van Spoonface voor jongeren (winnaar Zilveren Krekel en Gouden Krekel 2010). Nu maakt ze een nieuwe versie voor een volwassen publiek, zoals schrijver Lee Hall het oorspronkelijk bedacht had. Je ziet Soumaya Ahouaoui in de rol van Spoonface.

Spoonface citeert in deze monoloog haar schoonmaker mevrouw Spud:
“dat iedereen anders is. En dat dat maar goed is ook. Dat we daar maar blij mee moeten zijn – want ieder mens is een bijzonder mens en verschil moet er wezen. Want als er geen verschil zou wezen, zou iedereen hetzelfde wezen.”

“Het is fascinerend om de transformatie van Rick Paul van Mulligen te zien” ★★★★ de Volkskrant 

“Een treurige en tegelijkertijd wonderschone voorstelling” Theaterkrant

“Door de sterke regie en het innemende spel van Soumaya Ahouaoui word je gewoon verliefd op Spoonface” ★★★★ de Volkskrant

Team

U bent mijn moeder
Tekst
Joop Admiraal Regie Noël Fischer Spel Rick Paul van Mulligen Dramaturgie Karim Ameur Kostuums Carly Everaert Licht Uri Rapaport

Spoonface
Spel
Soumaya Ahouaoui Regie Noël Fischer Tekst Lee Hall Vertaling Jibbe Willems