© Sanne Peper

Verdriet is het ding met veren

Theater Rotterdam: Erik Whien
di 15 nov - vr 23 dec
“Aangrijpende, gelaagde en energieke voorstelling” ★★★★★, De Volkskrant

Jacob Derwig en Erik Whien brengen een hartverscheurend boek naar het toneel. 

In het najaar van 2022 is de bejubelde voorstelling Verdriet is het ding met veren eindelijk in de Nederlandse theaters te zien. De pers was unaniem lovend en Jacob Derwig werd genomineerd voor de Louis d’Or.   

Met Verdriet is het ding met veren brengen Jacob Derwig en Erik Whien de internationaal succesvolle debuutroman, een hartverscheurend boek van Londenaar Max Porter naar toneel. Een ontroerend en poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Kort na het verlies worden de drie bezocht door een wrede, onvoorspelbare en zorgende Kraai. Hij pakt de vader, tilt hem op en zegt: ‘Ik ga pas weg als je me niet meer nodig hebt’. 

Regisseur Erik Whien brengt hiermee één van zijn persoonlijke favorieten naar het theater. Jacob Derwig bewerkte het rauwe maar liefdevolle verhaal tot een indringende voorstelling, waarbij het helingsproces en de overgang naar een nieuwe realiteit centraal staan. Hoe ga je om met allesoverheersend verdriet? Hoe accepteer je dat niets meer vanzelfsprekend is?

Verdriet is het ding met veren is een muzikale theatervoorstelling waarin de fijnzinnige, minimalistische stijl van Erik Whien samenkomt met de gloedvolle en aangrijpende teksten uit het boek. Acteurs Jacob Derwig, Jesse Mensah/Minne Koole en Romijn Scholten brengen een groots verhaal over ouders en kinderen, onvoorwaardelijke liefde, rouw en een kraai.


‘Aangrijpende, gelaagde en energieke voorstelling’ ★★★★★ De Volkskrant

‘Onweerstaanbare schwung in beeldend rouwproces’ ★★★★★ Trouw

‘Verdriet is poetische denkoefening over chaotische rouw’ ★★★★ NRC

‘Het spel is uitmuntend’ Theaterkrant

 

Digital magazine

Lees een interview met Jacob Derwig en Erik Whien, neem een kijkje achter de schermen en ontdek wat de pers schreef over Verdriet is het ding met veren in het digitaal magazine.

Jacob Derwig genomineerd voor Louis d'Or
Acteur Jacob Derwig is genomineerd voor de Louis d’Or 2022, voor zijn rol als vader in Verdriet is het ding met veren. De Louis d’Or is de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol en wordt uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam op zondag 11 september 2022.

De Nederlandse Toneeljury:
“Wat Jacob Derwig in Verdriet is het ding met veren neerzet is zonder meer uitzonderlijk. Hij imponeert met grillig, ongepolijst en meerduidig spel in een voorstelling waarvan je hoopt dat die nog lang op het repertoire blijft.
In anderhalf uur tijd bouwt Derwig aan een gelaagd personage, dat in al zijn vezels rouwt om zijn overleden vrouw. Zwaarte en humor wisselen elkaar voortdurend af in de dubbelrol met de kraai, die de pijn en de leegte belichaamt en de vader die constant op de pijnlijke werkelijkheid wijst en wordt gewezen. De onvoorspelbaarheid van deze dubbelrol zorgt voor een constante spanning op het toneel.
Zo bouwt Jacob Derwig in een grootse acteerprestatie een standbeeld van liefde. Het is een prestatie van een toneelspeler die boven zijn rol uitstijgt, waarbij acteur en personage één worden, gespeelde emoties versmelten in echte emotie, en techniek en tekstbehandeling er niet meer toe lijken te doen. Een prestatie waarbij je hoofd nog enkel registreert en je hart volloopt. Een prestatie zo compleet, zonder volmaakt te willen zijn, met alle rauwe randen ernog aan. Oprechtheid van lach tot traan.”


Over Erik Whien

Erik Whien maakt vanaf 2016 onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Daar maakte hij onder andere Slachthuis vijf, Verdriet is het ding met veren, Revolutionary Road, Eindspel en Find me a boring stone. Lees verder

Extra

Team

Jacob Derwig

Vader

Jesse Mensah

Jongen 1

Minne Koole

Romijn Scholten

Jongen 2

Team

regie Erik Whien tekst Max Porter vertaling Saskia van der Lingen bewerking Jacob Derwig  dramaturgie Casper Vandeputte spel Jacob Derwig, Jesse Mensah/Minne Koole en Romijn Scholten vormgeving Julian Maiwald kostuums Rebekka Wörmann muziek Thijs van Vuure productie Andrea van Bussel, Maurice Dujardin techniek Axel Dikkers, Sidney van Geest, Hein van Leeuwen, John Thijssen marketing Astrid de Haas, Robin Laurens, Dieke van der Spek fotografie campagnebeeld Annaleen Louwes scenefoto’s Sanne Peper portretfoto's Bart Grietens met dank aan Barbara van Kooten, Jasper Henderson, Roos Ouwehand, Norbert ter Hall, Silvie Dees, Monique van Beek, Shantih Lalta, Ian Hoeffnagel, Wouter van Ransbeek, Emma Cheshire (Faber&Faber), Judith Dimant (Wayward Productions),  Jan Fuite en Nen Xavier

Dank ook aan Hannah Hoekstra en Yves Clemens
En natuurlijk onze speciale dank aan Max Porter