Erik Whien

"Ik toon de mens in zijn complexe, gelaagde bestaan, neergezet in een lege ruimte. Zoekend naar houvast, hoop en zingeving." 

Het theater van Erik Whien draait om de mens. Om het hoofd en alles wat daarin gebeurt. “Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken. Maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol en lopen we vast.”

Biografie

Erik begon zijn theaterloopbaan aan de Toneelacademie Maastricht. Na zijn afstuderen werkte hij als regisseur onder andere bij Toneelschuur Producties. Van 2008 tot 2013 zat hij in de artistieke kern bij Toneelgroep Oostpool, enkele van zijn voorstellingen daar waren Van de brug af gezien, Wachten op Godot, De Misantroop, Till the fat lady sings en Tsjechov. Ook was Erik als acteur te zien bij Toneelgroep Oostpool, De Warme Winkel, Het Zuidelijk Toneel e.a.

In 2013 keerde hij terug als vaste maker bij Toneelschuur Producties waar hij Who’s afraid of Virginia Woolf? maakte in 2014, Oom Wanja in 2015 en De Wereldverbeteraar in 2016. Who’s afraid of Virginia Woolf? werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Jacob Derwig ontving voor zijn rol daarin de Louis d’Or en Kirsten Mulder voor haar rol de Colombina. Ook Sanne den Hartogh werd onder regie van Erik Whien genomineerd voor een Louis d’Or, voor zijn rol in De Wereldverbeteraar in 2016.

Vanaf seizoen 2016/2017 maakt hij onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Daar maakte hij achtereenvolgens Find me a boring stone, Revolutionary Road, Headroom en Stadsastronaut. De voorstelling Revolutionary Road werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Alejandra Theus werd voor haar rol van April Wheeler genomineerd voor een Colombina. Ook zijn laatste werk, Eindspel, is genomineerd voor het Nederlands Theaterfestival.

In de pers

"Eindspel: een liefdevolle opeenstapeling van strandende voornemens"
Het Parool

“Krachtig, poëtisch en ontroerend.”
Trouw

“Knap aan de invoelende regie van Erik Whien is dat de sympathie beurtelings bij hem en bij haar ligt.”
de Volkskrant

“Glashelder en tot op de millimeter precies geregisseerd.”
NRC

20/21

19/20

Eindspel
Eindspel
Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander. Na het bejubelde Revolutionary Road brengt regisseur Erik Whien nu Becketts Eindspel op het toneel. Daarmee keert hij terug naar de grote zaal, met een geweldige cast: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en Elsje de Wijn.

18/19