Erik Whien

"Ik toon de mens in zijn complexe, gelaagde bestaan, neergezet in een lege ruimte. Zoekend naar houvast, hoop en zingeving." 

Regisseur Erik Whien (1978, Gendt) staat bekend om zijn kraakheldere regies, onder andere van Verdriet is het ding met veren en A Case for the Existence of God, waarin hij zijn acteurs tot ongekende hoogtes stuwt. Zijn voorstellingen zijn geraffineerde, psychologische portretten van de mens in al zijn onvermogen: complex, herkenbaar en liefdevol.

Biografie

In 2000 studeerde Erik af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij werkte als regisseur onder meer bij Toneelschuur Producties en Toneelgroep Oostpool, waar hij van 2008 tot 2013 in de artistieke kern zat. Vanaf 2016 maakt hij onderdeel uit van het vaste makersensemble van Theater Rotterdam. Voorstellingen
zoals Eindspel, Revolutionary Road en Slachthuis vijf, werden geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

Hij staat te boek als een van de meest fijnzinnige acteursregisseurs van dit moment, die zijn spelers zodanig weet te regisseren dat ze over een enorme emotionaliteit beschikken, zonder te vervallen in overdaad of vals sentiment.

Vanaf 2025 is hij naast zijn werk voor Theater Rotterdam ook een van de vaste gezichten van het nieuwe gezelschap Bureau Vergezicht, waar hij samen met theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit voorstellingen gaat maken over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid.

In de pers

"Troostrijk theater in tijden van polarisatie"
Trouw ★★★★★ over A Case for the Existence of God

"Aangrijpende, gelaagde en energieke voorstelling"
de Volkskrant ★★★★★ over Verdriet is het ding met veren

“Erik Whien maakt van anti-oorlogsboek Slachthuis vijf fascinerend toneel.”
NRC  ★★★★★ over Slachthuis vijf

"Erik Whien heeft in zijn regie de lichte kant van het stuk, het absurde, het grappige onbestemde, benadrukt."
de Volkskrant ★★★★★ over Eindspel

“Krachtig, poëtisch en ontroerend.”
Trouw ★★★★★ over Find me a boring stone

“Glashelder en tot op de millimeter precies geregisseerd.”
NRC  ★★★★ over Revolutionary Road

24/25

A Case for the Existence of God
Erik Whien brengt met A Case for the Existence of God een hartroerend pleidooi voor hoop, zélfs wanneer alles verloren lijkt. In dit nieuwe stuk van de Amerikaanse toneelschrijver Samuel D. Hunter zien we een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee vaders ontstaan. De Nederlandse Toneeljury heeft Bram Suijker en Emmanuel Ohene Boafo samen genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol. Bovendien is de voorstelling geselecteerd door de jury's van zowel het Nederlands Theater Festival als het TheaterFestival Vlaanderen.
TRACK: Sample, Scratch & Rewind
Een theatrale route door TR25 Schouwburg waarbij elke ruimte, hoek of gang een podium kan zijn. Maak kennis met een dwarsdoorsnede van de makers van Theater Rotterdam, die speciaal hiervoor eerder werk samplen of snippets nieuw materiaal tonen. Met werk van Chokri Ben Chikha (Action Zoo Humain), Erik Whien met singer-songwriter Eva van Manen en gitarist Rory Ronde, Dalton Jansen in samenwerking met het kostuumatelier van TR, Mathieu Wijdeven samen met actrice en zangeres Carmen van Mulier, performancecollectief URLAND en choreograaf Sedrig Verwoert.
Beste Mensen
Voor Beste Mensen onderzocht theatermaker en schrijver Anoek Nuyens klimaatspeeches van de afgelopen vijftig jaar. De voorstelling toont daarmee niet alleen historische speeches, maar laat ook de geschiedenis van de klimaatbeweging zien. Beste Mensen is een actuele voorstelling over bevlogen klimaattaal, rijke verbeelding en arme politiek en wordt gespeeld door actrice Hannah Hoekstra (winnaar Theo d’Or 2019). De regie is in handen van Erik Whien.
Hamlet
Na veelgeprezen voorstellingen als Revolutionary Road en Verdriet is het ding met veren, slaan regisseur Erik Whien en acteur Jacob Derwig opnieuw de handen ineen voor een toneelstuk over rouw, verlies en veerkracht. De Shakespeare-klassieker Hamlet wordt bewerkt tot universeel en persoonlijk theater, gespeeld door Hannah Hoekstra, Jacob Derwig en Roman Derwig.
Verdriet is het ding met veren (reprise)
De succesvolle en indrukwekkende debuutroman van Max Porter is een bijzonder raak poëtisch verhaal over een vader en zijn twee zoons, die achterblijven na de plotselinge dood van hun echtgenote en moeder. Jacob Derwig en Erik Whien bewerkten het hartverscheurende boek tot een voorstelling. Jacob Derwig werd genomineerd voor een Louis d'Or voor zijn rol als vader.

23/24

22/23

21/22

20/21

19/20

18/19