Fremdkörper

Boogaerdt/Vanderschoot
première
vr 4 jun 17:30
Rituele verkenningstocht van het onderbewuste

Fremd·kör·per
/Frémdkörper/

Substantiv, maskulin [der]

1.    1.
BIOLOGIE•MEDIZIN
etwas, was von außen in einen Körper, Organismus eingedrungen ist
"einen Fremdkörper im Auge haben"

2.    2. 
Sache oder Person, die in ihrer Umgebung fremd wirkt, nicht in sie hineinpasst
"sich als Fremdkörper fühlen"

 

Dit jaar viert Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) haar 20-jarig bestaan met nieuwe stappen. Na de afgelopen jaren verbonden te zijn geweest aan Theater Rotterdam en Toneelgroep Oostpool, gaat BVDS verder als zelfstandige organisatie. De eerste productie Fremdkörper gaat op vrijdag 4 juni in première op het Holland Festival, in coproductie met Theater Rotterdam en het Holland Festival.  
 
Fremdkörper, een overgangsritueel 
Slapen is een ongrijpbare bezigheid waarbij realiteit en ratio worden losgelaten. Kunnen we de associatieve beeldenstroom die ‘s nachts in ons onderbewustzijn op gang komt, zien als een bron van wijsheid? Volgens BVDS zou het wel eens de sleutel kunnen zijn tot de volgende stap in het transformatieproces van de mens en haar plek op deze aarde. Fremdkörper is een overgangsritueel van een oude patriarchale samenleving, waarin we het contact met ons lijf en onze omgeving zijn kwijtgeraakt, naar een mogelijke nieuwe bestaansvorm. In Fremdkörper nodigt het duo de bezoeker uit in een slaapzaal voor een ceremonie die is geïnspireerd op rituele slaaptempels van oud-Griekse geleerden. De verkenningstocht van de bezoeker gaat vooral naar binnen, naar een gedroomde werkelijkheid. Het vooronderzoek van Fremdkörper was afgelopen december al te zien tijdens de Tracks van Theater Rotterdam.
 
Een nieuw genre: BVDS opent de grey space
Met de grey space stelt BVDS een nieuw genre voor. Al langere tijd bevindt het werk van BVDS zich op het snijvlak tussen de white cube en de black box en nodigt daarmee uit tot een ervaring die het midden houdt tussen een theater- en museumbezoek. Door te spelen met de regels en conventies van beide plekken, bevraagt BVDS de komende jaren de functie van deze openbare gebouwen en de rol die kunst kan innemen in onze samenkomst op deze plekken. Ook Fremdkörper speelt zich af in de grey space en wordt op het HEM-terrein gepresenteerd als installatie en als voorstelling. 
 
20 jaar BVDS
Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken al samen sinds ze in 2000 afstudeerden aan de Mime-afdeling van de Theaterschool Amsterdam en hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een belangrijke speler in het (inter)nationale theaterlandschap. BVDS verzorgde o.a. de eerste Nederlandse inzending voor de Theater Biënnale van Venetië (2017) en stonden met werk op de Ruhrtriënnale (2015) en maakten producties bij de Berlijnse Volksbühne (2017-2020). BVDS was de afgelopen 8 jaar verbonden aan de theatergezelschappen Toneelgroep Oostpool en Theater Rotterdam (beide BIS). Sinds januari 2021 werken Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot - samen met een groep van bevlogen professionals - vanuit een geheel zelfstandige organisatie. Voor de toekomst onderzoeken zij een nieuw organisatiemodel met meerdere makers binnen een vereniging. 

Onderdeel van:
Boogaerdt/ VanderSchoot

Team

Concept & Regie Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot Vormgeving Lotte Goos Geluidsontwerp Remco de Jong en Florentijn Boddendijk Performance Klara Alexova, Niels Kuiters en Dennis Tiecken Kostuums Karin van der Leeuw, Erik Bosman en Sara Hakkenberg Rekwisieten Tamar Stalenhoef Uitvoerend producent Siemen van der Werf (Ruimtetijd) Productie Lene Grooten & Marc Meijer Coproductie Holland Festival & Theater Rotterdam