The Mad King

Opera2day
do 10 jun
Een meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis

In The Mad King trakteren OPERA2DAY en het New European Ensemble het publiek op een meeslepende en kleurrijke theaterbelevenis, waarin een machtige man in isolatie zijn wanen bestrijdt, er een vreemde gast zijn intrede doet, er wonderlijke klanken klinken en we op de vleugels van de kunst voor even coronaproof mogen ontsnappen aan onze afzondering. 

Omringd door zijn vreemdsoortige vogelverzameling zwengelt de man zijn draaiorgel aan en raakt bevlogen door klank en kleur van merkwaardige mechanische instrumenten: alles om de kakelende stemmen in zijn hoofd te smoren. Maar dan vliegt er een vreemde gast binnen. Het is een trekvogel uit Azië, die zijn intrek neemt in een van de kooien en zo een bedreiging vormt voor de magnifieke verzameling zangvogels. Het begin van een vrije val, die hem dwingt zijn angsten, overtuigingen en gewoontes onder ogen te zien.  

De legendarische “Eight Songs for a Mad King” van componist Peter Maxwell Davies vinden hun oorsprong in de geschiedenis. De ‘mad king’ is George III van Engeland, de vorst die behalve de Amerikaanse koloniën ook zijn verstand verloor. Zo gebruikte hij de deuntjes uit een mechanische orgeltje om zijn verzameling goudvinken te leren zingen. Deze melodietjes zette Peter Maxwell Davies in 1969 om in een scala aan muziekstijlen die een schrijnend theatraal verslag vormen van  waanzin en verstandsverbijstering. Deze doldwaze en buitenissige liederen vormen de ultieme uitdaging voor een bariton, die zijn stem van angstaanjagend hoog naar hartverzakkend laag moet gebruiken, en van wie een extreme expressiviteit wordt gevraagd. 

In The Mad King van OPERA2DAY en het New European Ensemble klinken de acht liederen te midden van de fabuleuze fantasieën van de geïsoleerde man. Een hoofdrol is daarin weggelegd voor de muziek van hofcomponist Georg Friedrich Händel. De muziek uit zijn opera’s en oratoria, ook vol vogelzang en volksmuziek, past op wonderschone wijze in het universum van The Mad King.  

De Italiaanse Stefano Simone Pintor regisseert de voorstelling. Eerder schreef hij voor OPERA2DAY het libretto voor het zeer succesvolle Vivaldi-Dangerous Liaisons. De baritons Charles Johnston en Wiebe Pier Cnossen wisselen elkaar af als de maniakale man - omringd door zes gekooide musici van het New European Ensemble. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, vormgeving van het muzikale universum is in handen van componist en arrangeur Brendan Faegre. 

Team

Concept en regie Stefano Simone Pintor Muziek Peter Maxwell Davies, Georg Friedrich Händel, Brendan Faegre Vormgeving muzikaal universum Brendan Faegre Libretto “Eight songs for a mad king” Julian Randolph Stowe, naar teksten van koning George III Muzikale leiding Hernán Schvartzman Artistieke leiding New European Ensemble Emlyn Stam Scenografie Herbert Janse Lichtontwerp Uri Rapaport Technisch producent Ronald Tebra Kostuums Mirjam Pater Kap en grime Nienke Algra