Broeders verheft u ter vrijheid

Dries Verhoeven
za 19 jun - zo 20 jun
De mens als een verstekeling in een groots distributiecentrum

Waar dient tegenwoordig ons werkende lichaam nog voor? Bij techreuzen zoeken algoritmes 24/7 naar de grootst mogelijke winstmarge. Banen worden overgenomen door robots en vormen van kunstmatige intelligentie. Hebben we nog nut? Komt er een opleving van de arbeidersbeweging, of kunnen we ons beter neerleggen bij de onvermijdelijke automatisering?

Broeders verheft u ter vrijheid toont de mens als een verstekeling in een groots distributiecentrum. Het werk is gemaakt samen met een groep Bulgaarse performers die ervaring hebben als arbeidsmigrant. Het schouwburgpodium doet dienst als werkvloer, waar dagelijks acht uur lang een ‘levende installatie’ te zien is. Toeschouwers kopen, net zoals in het museum, een kaartje voor een tijdslot. Het woonverblijf van de performers is in kunstinstelling West Den Haag. Gedurende de hele tournee is daar ook een expositie rond het werk te zien, met onder meer de film 'The Recruitment' over de totstandkoming van het werk in Sofia en een serie videoportretten van de performers. 

“Ik vraag me al langer af hoe de toekomst van arbeid er uitziet. Wat doen de ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie met de kansen en de eigenwaarde van werknemers? Wat doen outsourcing en offshoring met de arbeidersbeweging? En waarom zijn Nederlandse werkgevers zo gesteld op mensen uit landen als Polen en Bulgarije?”
- Dries Verhoeven

 

Team

concept Dries Verhoeven productie Studio Dries Verhoeven cast Irina Angelova, Rilka Charovna, Boryana Dzhivdzhanova, Petyo Gyudyulev, Blagovest Ilchevski, Kalin Kupenov, Miroslav Mihov, Valentina Panova, Valentin Stankov, Antonia Tochka dramaturgie Hella Godee & Miguel Melgares eerste inspiciënt Niels Runderkamp AGV robotica Tom Dalhuisen programmeur robotarmen Casper Wortmann programmeur systeembesturing Sylvain Vriens sound design Peer Thielen techniek Marko Meijer, Niklas van Woerden geluidsopname Rutger Verberkmoes stagiair techniek Titus Duitshof casting & productie Sofia, Bulgarije Christian Bakalov decorbouw Maarten Smids, Niklas van Woerden, Merijn Versnel video Wouter van Elderen