Jan Versweyveld

Stamboommonologen

ITA: Joy Delima
za 16 okt 20:30 - 21:30
Wat betekent het om een zwarte vrouw in Nederland te zijn?
  • 16 okt
    20:30 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Krijn Boon Studio

In korte, komische, persoonlijke monologen vertelt Joy Delima over haar zoektocht naar haar roots en over haar ervaringen als jonge zwarte vrouw in Nederland. Een verhaal van politieke bewustwording.

“Ik blijk opeens zwart te zijn. Ja ik was het al, maar sinds ik naar Arnhem ben verhuisd word ik er steeds aan herinnerd. Ik hield me totaal niet bezig met zwart zijn toen ik in Rotterdam woonde. Ik was gewoon ik, en overal waar ik keek waren er mensen zoals ik. Maar nu ik de ‘enige’ ben, voel ik ineens de noodzaak om De Verantwoordelijkheid voor de Héle Black Community op me te nemen. Ik word een soort undercover superheld. Het gaat eigenlijk van de ene op de andere dag.”

Tijdens haar opleiding aan de ArtEZ Toneelschool schreef actrice Joy Delima een monoloog over haar politieke bewustwording. In Stamboommonologen gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik?’ Belangrijk daarvoor was de stamboom die ze vond in een boek van haar vader. Die gaat terug tot 1600.

Jan Versweyveld

“Zo maakt Delima knap inzichtelijk dat institutioneel racisme geen overzichtelijk verhaal is, geen simpele kwestie van ‘goed of fout’, maar een veelomvattend, complex en vaak geraffineerd geheel, dat van alle kanten belicht dient te worden, wil het kunnen worden herkend, benoemd en bestreden.”

De Volkskrant

Team

tekst en spel Joy Delima regie en tekstbegeleiding Joeri Vos fotograaf Jan Versweyveld